Camera Deputaților a respins, miercuri, cu 174 de voturi „pentru”, 85 „împotrivă” și o abținere, reexaminarea legii privind eliminarea a 102 de taxe. Reglementarea va merge la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis fiind obligat să o promulge.
În Comisia de buget a Camerei Deputaților a fost adoptat un amendament potrivit căruia legea va intra în vigoare la data de 1 a lunii imediat următoare publicării în Monitorul Oficial.
Votul de respingere a fost dat marți, cu 82 de voturi „pentru”, 32 de voturi „împotrivă” și nicio abținere.
Curtea Constituțională a decis pe 16 decembrie, cu majoritate de voturi, că eliminarea celor peste 100 de taxe, propusă de Liviu Dragnea, este constituțională, sesizarea președintelui Klaus Iohannis fiind considerată inadmisibilă.
În aceeași zi, șeful statului a anunțat, după aflarea deciziei CCR, că nu va promulga legea, ci o va trimite înapoi Parlamentului.
Legea a fost adoptată pe 25 octombrie, dar președintele a refuzat promulgarea ei și a sesizat Curtea Constituțională, invocând mai multe argumente, printre care și nerespectarea prevederii care impune precizare sursei de finanțare a măsurilor.
De asemenea, se mai spunea în sesizarea CCR, legea încalcă normele constituţionale, Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016 și prevederea potrivit.
Se mai încalcă și art.138 alin (5) din Constituția României menționează că nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare.
Printre cele 102 taxe propuse pentru a fi eliminate figurează timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.