sâmbătă

26 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 octombrie, 2018

Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii

Ședință cu scandal a comisiilor reunite de Industrie, pentru Buget și pentru Administrație care discută marți modificarea Legii offshore. PSD, cel mai probabil la indicația lui Liviu Dragnea, a venit marți cu noi amendamente la textul proiectului, care schimbă din nou filosofia textului adoptat săptămâna trecută la Senat.

Plenul ar urma să dezbată miercuri proiectul, amânat deja din plen timp de o săptămână, la indicația deputatului PSD Iulian Iancu.

Prezenți la dezbaterea organizată la Camera Deputaților, reprezentanților marilor jucători din piață – Exxon, OMV și Black Sea Oil &Gas) nu li s-a permis prezentarea punctelor proprii de vedere. În consecință, toți au părăsit sala de ședințe.


Față de varianta aprobată la Senat, parlamentarii PSD vor ca în Camera Deputaților să fie majorate semnificati procentele impozitului pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze din Marea Neagră, stabilite în funcție de prețul de vânzare. Cota maximă, aplicată pentru prețuri de peste 190 lei/MWh, ar urma să crească de la 50% la 70%.

Deducerile pentru investițiile realizate de operatori sunt limitate la 30% din impozitul pe veniturile suplimentare offshore.

O serie de noi amendamente, ce au ca principală temă protecția mediului, au fost introduse la Cameră de fostul președinte USR Nicușor Dan.

Discuțiile de marți din comisie au fost în mare parte tensionate, cu acuzații aruncate de-o parte și de alta a mesei. Semnificativ pentru modul în care se modifică legea este o reacția lui Varujan Vosganian, care i-a reproșat președintelui Comisiei Industrii:


”Noi, cei de la ALDE, nu participăm la dezbatere și nu vom vota în niciun fel. Mi se pare o improvizație. Pentru mine este cu totul straniu că niciun reprezentat al Guvernului nu are niciun punct de vedere. Chiar mă întreb, dacă Guvernul a dat bir cu fugiții, cu cine ați lucrat aceste amendamente? Nu s-a întâmplat să se facă o astfel de lege fără a calcula un impact bugetar. Este cel puțin ciudat. E straniu că votăm atâtea modificări la o lege pe care am votat-o acum două luni. Cât de serioși suntem dacă, după două luni, avem atâtea modificări. Nu am primit niciun răspuns la evaluarea resurselor. ALDE nu participă la această dezbatere care mie mi se pare o improvizație. Pe aceste argumente, vă rog să-mi permiteți să solicităm în plen retrimiterea în comisii.”

În replică, Iulian Iancu a încearcat să-l convingă pe Varujan Vosganian că varianta de acum este mai bună decât cea din vară, dar nu a reușit.

Imediat ce legea a venit de la Senat, PSD a depus două amendamente care satisfăceau solicitările operatorilor în domeniu

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: