Camera Deputaților i-a ridicat imunitatea parlamentară deputatului PSD Adrian Chesnoiu, care a demisionat săptămâna trecută din funcția de ministru al Agriculturii.
Plenul Camerei Deputaților a votat, marți, cu 251 de voturi pentru, 25 împotrivă și două voturi nule, cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de ridicare a imunității deputatului Adrian Chesnoiu, pentru începerea urmăririi penale într-un dosar de abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității.
Chesnoiu a declarat marți, la dezbaterea din plenul Camerei, că nu se va ascunde niciodată în spatele unei funcții de demnitate publică și că va vota în favoarea ridicării imunității sale. El a primit aplauze din partea deputaților PSD.
Adrian Chesnoiu (foto) a demisionat din funcția de ministru al Agriculturii și s-a autosuspendat din PSD, după anunțul DNA cu privire la solicitarea de ridicare a imunității sale.
Suspiciunile procurorilor sunt că acesta ar fi fi implicat în trucarea unor concursuri pentru diferite poziții în direcțiile județele sau din diferite structuri din teritoriu, subordonate Ministerului Agriculturii – iar acuzațiile vizează fapta de abuz în serviciu.
”NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă!”, a scris Adrian Chesnoiu pe pagina sa de Facebook.
DNA a cerut Parlamentului ridicarea imunității ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, deputat PSD de Olt. E vorba, potrivit procurorilor, de trucarea concursurilor pentru diferite poziții în direcțiile județele sau din diferite structuri din teritoriu, subordonate Ministerului Agriculturii. Faptele s-ar fi petrecut între lunile februarie-aprilie 2022.
Crin Bologa – procurorul șef al DNA – a transmis procurorului general solicitarea de sesizare a Camerei Deputaților pentru formularea cererii de declanșare a urmăririi penale în cazul lui Adrian Chesnoiu, pentru infracțiunile de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
- instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).
În perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.
La intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător.
Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.