Camera Deputaţilor, for decizional, a aprobat marţi o serie de măsuri ce vor amnistia fiscal aproximativ 100.000 de persoane – 20.000 de mame, peste 50.000 de pensionari şi 25.000 de bugetari.
Suma ce va fi suportată de la buget este de peste 400 de milioane de lei, cu precizarea că nu se ştie încă impactul financiar al amnistierii celor aproximativ 20.000 de bugetari.
Ziua a început în plenul Camerei Deputaţilor cu solicitarea ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, a votului pentru reducerea CAS, cu cinci puncte procentuale, la angajator.
Cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu a fost respinsă de deputaţi, cu 307 voturi „pentru”, 7 „împotrivă” şi 5 abţineri.
Legea va intra în vigoare, de la 1 octombrie anul acesta şi introduce următoarele procente de contribuţii sociale: 15,8% pentru condiţii normale de muncă, 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi 25,8% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă.
Şeful statului a cerut reexaminarea legii, explicând că deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat, de 12,519 miliarde de lei în anul 2014, va creşte la peste 18 miliarde lei, pentru anul 2015. deficit ce nu va putea fi susţinut decât, fie prin creşterea unor taxe şi impozite, sau introducerea unora noi, fie prin reducerea cheltuielilor de investiţii.
Amnistierea fiscală
Proiectul privind amnistierea fiscală a pensionarilor a fost adoptat cu 311 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 6 abţineri, cel privind amnistierea mamelor cu 315 voturi „pentru”, 2 „împotrivă” şi 4 „abţineri”, iar cel privind bugetarii voturile au fost 315 „pentru”, 6 abţineri şi unul „împotrivă”.
Opoziţia a declarat că aceste măsuri sunt pur electorale şi vor fi decontate de toţi românii plătitorii de taxe.
La vot a fost prezent şi premierul Victor Ponta, însoţit de toţi miniştri care sunt şi deputaţi.
Scutirea plăţii debitelor în cazul indemnizaţiilor pentru creşterea copilului şi a pensiilor primite în sume mai mari decât cele cuvenite (din cauza funcţionarilor care le-au calculat), s-a discutat în mai multe variante, care au tot crescut volumul total al pierderilor la buget.
Anul acesta, Parlamentul a votat un prim act de amnistiere, pentru pensionarii foşti agricultori – Legea 120/2014 pentru scutirea de la plată a unor debite ale persoanelor provenite din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor către bugetul de stat.
Legea a fost abrogată acum, prin proiectul de elaborat de guvern pentru amnistierea tuturor pensionarilor, fiind inclusă în legea aprobată deja în Senat, în urmă cu doar trei zile.
Senatul a votat, la 1 septembrie, legile care scutesc zeci de mii de pensionari şi mame de la restituirea banilor primiţi suplimentar.
În proiectele de lege se prevedea doar scutirea debitelor ce urmau să se plătească, însă amendamentele din Senat au inclus şi restituirea sumelor care au fost deja returnate de unii dintre cei vizaţi.
Restituirea se va face în tranşe egale, în cel mult cinci ani, începând cu 1 ianuarie 2015.
În cazul mamelor, iniţial era vorba de aproximativ 12.000 de persoane şi 15 milioane de lei, primiţi în plus în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014. În legea aprobată marţi, incluzîndu-se restituirea sumelor returnate deja, s-a ajuns la 20.000 de mame şi o sumă de 50 de milioane de lei.
În cazul pensionarilor, iniţial s-a hotărât scutirea de debite pentru aproximativ 21.000 de persoane şi cel mult 65 de milioane de lei, iar în final s-a ajuns la circa 30.000 de beneficiari şi un cost la buget de 350 de milioane de lei.
Parlamentarii au decis, de asemenea, să-i amnistieze şi pe toţi bugetarii care au primit venituri salariale necuvenite. Plăţile au fost descoperite de Curtea de Conturi, care a obligat instituţiile să ceară banii înapoi.
Lega scuteşte aproximativ 20.000 de bugetari de la restituirea veniturilor încasate ilegal.