vineri

29 martie, 2024

4 octombrie, 2017

Camera Deputaților, cameră decizională, a adoptat miercuri, cu 176 voturi pentru, 96 împotrivă și șapte abțineri, modificări la Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Deputații au aprobat raportul Comisiei juridice care include inclusiv abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contribuțiilor pentru campania electorală care nu respectă legea.

PNL și USR s-au declarat împotriva modificărilor operate de PSD, USR anunțând că va ataca aceste modificări la Curtea Constituțională.


Deputații au stabilit miercuri un prag minim pentru sumele alocate partidelor politice, nu doar a unuia maxim, cum prevede legea în vigoare.

”Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut”, stipulează textul adoptat de deputați.

Potrivit modificărilor:

Partidele au obligația de a publica în Monitorul Oficial, până la data de 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizații, ale întregului partid, obținute în anul fiscal precedent, precum și lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizații a căror valoare  însumată depășește 10 salarii minime brute pe țară.


Anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligația de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă un raport sintetic al veniturilor și cheltuielilor realizate în anul precedent, au mai modificat deputații textul inițial care se referea la un raport detaliat.

AEP are misiunea de a asigura organizarea și desfășurarea alegerilor și a referendumurilor, precum și îndrumarea și ghidarea partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale, precum și a candidaților independenți în respectarea legilor și a standardelor internaționale în materie. În exercitarea rolului său de control, activitatea de prevenire și îndrumare prevalează în fața celui sancționator.

Prin amendamentele depuse de PSD se prevede, în schimb, aplicarea mai multor amenzi pentru cazurile în care donațiile depășesc pragul prevăzut de lege.

Constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate infracțiuni, și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 de lei, printre altele, primirea într-un an fiscal de către partidul politic din partea unui membru a unor cotizații a căror valoare însumată depășește limita de 48 de salarii de bază minime brute pe țară; încălcarea de către partidul politic a obligației de a asigura publicarea cuantumului total al veniturilor din cotizații obținute în anul fiscal precedent în Monitorul Oficial al României, primirea într-un an fiscal de către partidul politic sau alianța politică a unor donații a căror valoare însumată depășește 0,025% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv; primirea într-un an fiscal de către partidul politic sau alianța politică a unor donații de la o persoană fizică sau persoană juridică a căror valoare însumată depășește 200 de salarii de bază minime brute pe țară, respectiv 500 de salarii, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.

De asemenea, vor constitui contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate infracțiuni, și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 de lei, printre altele, finanțarea de către partidul politic sau alianța politică a activității curente din alte surse de venit decât cele permise de prezenta lege; restituirea de către partidul politic sau alianța politică a unui împrumut după data expirării termenului de 3 ani.

Constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât să fie considerată infracțiune, și se sancționează cu amendă de la 100.000 lei la 200.000 lei, neîndeplinirea de către partidul politic a sarcinii de a utiliza sumele de bani primite ca donații pentru achiziționarea clădirilor care au destinația de sediu al partidului politic în termenul prevăzut de lege, mai prevede textul adoptat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: