Președintele Senatului a fost pus marți sub urmărire penală pentru că a mințit sub jurământ, cu intenția de a îngreuna cercetarea și tragerea la răspundere a inculpaților din dosarul retrocedării unor proprietăți imobiliare către Paul al României, anunță DNA.
„Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziția luată sub jurământ, acesta a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată, mediatizat prin comunicatul nr 654 din 18 mai 2016.
Astfel, suspectul Popescu Tăriceanu Călin a menționat în mod nereal că nu a avut cunoștință de achiziționarea drepturilor succesoarele ale lui Al României Paul de către Silberstein Tal, Truică Remus și alții și că nu a discutat cu Truică Remus despre taxele notariale. De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relații apropiate și nu a păstrat legătura cu inculpații Andronic Dan Cătălin și Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar. A precizat, de asemenea că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.
A mai precizat, că nu a avut o relație apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein.
Aceste declarații sunt aspecte necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză (declarații ale martorilor, suspecților și alte mijloace de probă)„, menționează un comunicat DNA.
Dosarul retrocedării fostei Ferme regale Băneasa
Pe 15 aprilie, Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat o oră și jumătate, în calitate de martor, în calitate de martor, la DNA Brașov, în dosarul în care mai sunt acuzați Remus Truică (fost șef de cabinet al lui Adrian Năstase), Paul al României și un fost consilier al președintelui Senatului – Marius Marcovici.
Avocatul omului de afaceri Remus Truică a explicat atunci că întrebările anchetatorilor au vizat “tangențial” activitatea de premier a lui Călin Popescu Tăriceanu (decembrie 2004 – decembrie 2008).
Acuzațiile din dosar se referă la fapte desfășurate în 2008 și 2009.
Dosarul respectiv, investigat de procurorii anticorupție din Brașov, are ca obiect retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa, dar și a 47 de hectare de pădure situată în localitatea Snagov.
Printre cei urmăriți penal se numără, în afara lui Remus Truică și a lui Paul de România, avocatul Robert Roşu, Dan Andronic, Claudiu Mateescu, Gheorghe Sin – preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole, și Marius Marcovici – fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu.
În același dosar, DNA a cerut și arestarea preventivă în lipsă a patru oameni de afaceri israelieni implicați în dosar – Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz și Moshe Agavi.
Procurorii anticorupție au dispus pe 17 decembrie 2015 punerea în mișcare a acțiunii penale față de aceștia și apoi au făcut “numeroase demersuri pentru a asigura prezența celor patru inculpați în fața organelor judiciare, însă aceștia urmăresc tergiversarea cercetărilor față de ei și în final sustragerea de la urmărirea penală”, a explicat DNA cererea de arestare în lipsă a acestora.