marți

18 iunie, 2024

24 iulie, 2019

Conducerea ALDE l-a desemnat miercuri pe președintele formațiunii, Călin Popescu Tăriceanu, drept candidat la alegerile prezidențiale.

Nominalizarea apare la o zi după ce PSD a aprobat candidatura Vioricăi Dăncilă, care spera să convingă ALDE și Pro România să o susțină.

Decizia ALDE de a avea propriul candidat la alegerile din noiembrie pune sub semnul întrebării viitorul actualei coaliții de guvernare, situație recunoscută public miercuri de Călin Popescu Tăriceanu.


ALDE s-a întrunit de la ora 13.00 în şedinţa BPEx al partidului, urmată de reuniunea Delegaţiei Permanente Naţionale.

Vicepreşedinţii ALDE Varujan Vosganian şi Andrei Gerea au criticat intrarea în cursa prezidențială a Vioricăi Dăncilă, acuzând PSD că a încălcat ”procedura desemnării prezidenţiabilului”. În opinia lui Varujan Vosganian, Viorica Dăncilă a intrat într-o competiţie pentru prezidenţiale ”fără a fi legitimită de vreun sondaj de opinie”.

Varujan Vosganian a precizat că ”guvernarea va merge mai departe”, însă partidul şi-a ”pierdut încrederea în partenerul de coaliţie”.

Pentru Călin Popescu Tăriceanu, candidatura președintelui PSD nu a fost o supriză, dar ”a fost o dezamăgire și va induce probleme în coaliție”


”Nu mă aștept ca în urma unei campanii cu doi candidați din coaliție lucrurile să meargă mai bine și i-am atras atenția dnei Dăncilă să analizeze consecințele”, a afirmat Tăriceanu, care este convins că nici măcar PSD ”nu mai crede că actuala conducere a partidului consideră câștigarea acestor alegeri ca un obiectiv realizabil”.

În aceste condiții, Viorica Dăncilă poate foarte greu continua alianța guvernamentală cu ALDE, iar planurile de colaborare cu Pro România au fost spulberate de intervenția dură a fostului premier Mihai Tudose, care miercuri a desființat atitudinea binevoitoare a șefului său de partid, Victor Ponta.

ALDE nu a reușit să treacă pragul minim de 5% la alegerile europene din 26 mai.

La alegerile prezidențiale din 10 noiembrie sunt anunțate candidaturile lui Klaus Iohannis (PNL), Dan Barna (Alianța 2020) și Viorica Dăncilă (PSD).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: