duminică

5 mai, 2024

12 februarie, 2014

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu îl contrazice pe şeful statului, care a afirmat marţi că, în acest moment, guvernul funcţionează ilegal.

Călin Popescu Tăriceanu consideră însă că Guvernul Ponta are o altă problemă :  activitatea ministerelor în fruntea cărora există miniştri demisionari este practic blocată.

Toţi stau şi aşteapă rezolvarea

„Situaţia de provizorat în care se găsesc trei ministere liberale-Finanţe, Sănătate şi Economie- creează guvernului o mare problemă: activitatea acestor ministere este paralizată”, a declarat miercuri, pentru cursdeguvernare.ro, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.


„Agenda publică a ministrului nu mai poate fi respectată. Cum ar mai putea dl. Gerea, de exemplu, să se mai întâlnească cu mediul de afaceri? Cine ar mai ţine cont de opiniile sale, ce rezolvare s-ar găsi la anumite probleme ridicate? Teoretic, poţi să respecţi agenda, dar ar fi caraghios… Mai mult, acum, toţi funcţionarii stau şi aşteaptă o rezolvare. Nu se mai mişcă o hârtie la eşalonul superior. Nu are niciun rost să ceri acum o rezoluţie, o semnătură pentru un proiect…”, a precizat liderul liberal.

Ministere conduse de demisionari au existat şi în alte guvernări

În ciuda blocajului descris, Călin Popescu Tăriceanu califică drept „profund incorecte” afirmaţiile lui Traian Băsescu.

„Dacă e adevărat, Chiţoiu şi-a depus demisia, ministrul Economiei şi-a depus demisia, ministrul Sănătăţii şi-a depus demisia. Eu nici până astăzi nu am numit interimarii. Deci, Guvernul funcţionază ilegal”, a spus, marţi, preşedintele Băsescu la B1TV.

Fost deţinător al portofoliului de prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu a explicat situaţia procedural:


„1. PNL a decis înlocuirea titularilor unor portofolii. În urma deciziilor politice, ministrul Chiţoiu, ministrul Gerea şi ministrul Nicolaescu şi-au dat demisiile.

2. Prim-ministrul are la dispoziţie două variante: fie semnează demisia şi propune un titular sau un interimar, fie aşteaptă o decizie a partenerului de guvernare, sau rezultatul unei negocieri, pentru a aviza scrisoarea de demisie. Ambele variante sunt legale.

În prima situaţie s-a aflat premierul atunci când a primit demisia lui Radu Stroe. Victor Ponta s-a consultat cu liberalii, au convenit rezolvarea de moment şi l-au informat pe preşedinte în legătură cu interimatul lui Gabriel Oprea la Interne, preşedintele fiind de acord.

În a doua situaţie se află în privinţa celor trei ministere, unde înlocuitorii sunt conveniţi practic. Victor Ponta nu a semnat demisiile pentru că modificările suplimentare, ce ţin de competenţe şi de structură a guvernului, nu au fost convenite. Aceste ministere sunt conduse de miniştri demisionari. Este perfect legal, situaţia s-a petrecut şi în alte guverne. Că nu e bine să se prelungească ambiguitatea, asta este o altă discuţie”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: