duminică

23 iunie, 2024

10 iunie, 2024

Moneda euro s-a prăbușit, în timp ce obligațiunile și acțiunile franceze au avut de suferit luni, după anunțul președintelui francez Emmanuel Macron de dizolvare a Parlamentului și organizarea de alegeri generale anticipate, după ce partidul RN condus de Marine le Pen a câștigat detașat alegerile europarlamentare desfășurate în Franța.

Moneda euro a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultima lună după ce președintele francez Emmanuel Macron a dizolvat parlamentul și a convocat alegeri.

Moneda comună a scăzut cu 0,6%, după ce a suferit vineri cea mai mare pierdere din aproape două luni, în condițiile în care datele privind locurile de muncă din SUA sunt mai puternice decât așteptările și care au ridicat dolarul. Randamentele obligațiunilor de stat pe 10 ani ale Franței au atins cel mai ridicat nivel din acest an, la aproximativ 3,19%.


Principalele acțiuni cotate la bursa de la Paris au scăzut cu 2%, influențate de pierderile bruște ale unor bănci precum BNP Paribas și Societe Generale, făcând indicele CAC 40 să aibă cele mai proaste performanțe din Europa. Valoarea de referință a indicelului european STOXX 600 a scăzut cu 0,7%.

Partidele de centru, liberale și socialiste urmau să păstreze majoritatea după alegerile pentru Parlamentul European, dar naționaliștii eurosceptici au obținut cele mai mari avansuri, ridicând semne de întrebare cu privire la capacitatea partidelor tradiționale de a conduce politica în blocul comunitar.

Făcând un pariu riscant pentru a restabili autoritatea guvernării, Emmanuel Macron a convocat alegeri parlamentare anticipate cu primul tur pe 30 iunie. Dacă partidul de extremă dreaptă Adunarea Națională câștigă majoritatea, Macron ar rămâne fără putere în afacerile interne.

„Este probabil o veste oarecum proastă pentru piețe”, a spus economistul șef al Berenberg, Holger Schmieding. „Induce un element neașteptat de incertitudine”.


Marea Britanie organizează alegeri generale pe 4 iulie, iar alegerile cruciale din SUA au loc în noiembrie, în timp ce piețele au devenit fragile în ultima perioadă, deoarece așteptările privind reducerea ratelor dobânzilor din SUA s-au diminuat.

Kathleen Brooks, director de cercetare la platforma de tranzacționare XTB, a declarat într-o notă că „factorul de șoc” din decizia lui Macron de a convoca alegeri anticipate va afecta piețele europene luni, dar cine s-a impus la votul propriu-zis ar putea avea mai multă greutate.

„Întrebarea pentru traderii din zona euro și din piețele bursiere europene este cât de radicale vor fi Marine Le Pen și Jordan Bardella dacă se descurcă bine la alegerile parlamentare din Franța?” a spus ea, referindu-se la liderii partidului RN din Franta.

(Citiți și: ”Cutremur în Franța, după victoria lui Le Pen: Emmanuel Macron dizolvă parlamentul și convoacă alegeri anticipate”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: