Guvernul speră ca, pe final de an, să depăşească ţinta de încasări, deoarece reorganizarea ANAF este încheiată la nivel regional şi teritorial, iar din noiembrie Direcţia Antifraudă va intra în atribuţii pentru recuperarea unor sume din evaziune, a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
Ministrul speră şi la o revigorare a economiei în ultima parte a anului, prin stimularea creditării pentru firme ca urmare a actelor normative aprobate de Guvern, la încasări mai mari din impozitul pe venitul agricol, cu termene de plată 25 octombrie şi 15 decembrie, când este valorificată producţia agricolă, precum şi la sume atrase din impozitul pe veniturile suplimentare obţinute ca urmare a liberalizării preţului la gaze, având în vedere că, faţă de perioada de vară, consumul de gaze este mai mare în ultimul trimestru.
Ministrul a explicat că a doua rectificare bugetară din acest an, negativă, a fost operată în acord cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană prin extrapolarea pentru ultimele trei luni ale acestui an a nerealizării de venituri în intervalul iulie-septembrie, dar că, pentru luna octombrie, programul de încasări la bugetul general consolidat va fi depăşit, tendinţă care poate să se menţină şi în noiembrie şi decembrie.
„Eu sper ca, şi în următoarele luni, încasările la bugetul general consolidat nu numai să revină conform programării bugetare, dar să fie şi depăşită”, a spus Daniel Chiţoiu, citat de MEDIAFAX.
El a susţinut că veniturile colectate la bugetul general consolidat sunt în prezent doar cu 0,2 puncte procentuale mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut şi că se aşteaptă ca, la sfârşitul anului, această colectare să fie mai mare sau cel puţin la nivelul de anul trecut.
Dacă nu se atinge ţinta, ”se vor lua măsuri drastice împotriva celo care nu și-au făcut datoria”
„Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vom lua măsuri drastice împotriva celor care nu şi-au făcut datoria”, a adăugat ministrul Finanţelor.
Guvernul a aprobat, miercuri, a doua rectificare bugetară din acest an.
Comparativ cu parametrii aprobaţi în contextul primei rectificări bugetare, ordonanţa de rectificare prevede o reducere a veniturilor estimate ale bugetului general consolidat cu 3,4 miliarde lei şi a cheltuielilor cu 2,2 miliarde lei, ţinta de deficit bugetar fiind revizuită ascendent la 15,9 miliarde de lei (mai mare cu 1,2 miliarde lei sau 0,2 puncte procentuale din PIB), respectiv 2,54% din PIB (evaluat la 625,6 miliarde lei).
Nerealizarea ţintei de venituri a fost explicată de premierul Victor Ponta prin fondurilor neîncasate de la bănci, ca urmare a modificării regulamentului privind provizioanele, a reorganizării Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi a firmelor care au intrat în insolvenţă pentru a nu-şi plăti taxele.