sâmbătă

24 februarie, 2024

2 iunie, 2020

La cinci ani după ce s-a listat pe piața alternativă AeRO (dedicată companiilor mici), valoarea de piață a companiei de soluții IT Bittnet (BNET) a crescut de 23 de ori și va intra, miercuri, la tranzacționare pe piața reglementată (piața principală) a Bursei de Valori București (BVB).

Întretimp compania a parcurs mai multe runde de atragere de capital de pe piață,  prin Bursă, în sumă cumulată de 57 de milioane de lei, potrivit unui comunicat al BVB.

Bittnet este prima societate de IT care s-a listat la BVB, pe piața AeRO, în data de 15 aprilie 2015. La finalul primei ședințe de tranzacționare, Bittnet avea o capitalizare (valoare de piață, conform prețului acțiunii) de 7,9 milioane lei (1,8 milioane euro), iar la finalul ședinței bursiere de joi, 28 mai 2020, capitalizarea bursieră a fost de 181,3 milioane lei (37,4 milioane euro).


În cei 5 ani pe AeRO, Bittnet a derulat mai multe runde de finanțare, prin majorări de capital și emisiuni de obligațiuni (patru sunt încă listate), în valoare cumulată de circa 57 milioane de lei.

Poveste de creștere cu finanțare prin Bursă

Bittnet a fost înființată în 2007 în București, de către frații Mihai și Cristian Logofătu, oferind training IT și soluții IT în România și în străinătate și este acum un grup de companii:

  • Bittnet Training – liderul pieței de instruire IT din România, cu peste 15 ani de experiență și cea mai mare echipă de traineri din România;
  • Dendrio – singurul integrator de tip „multi-cloud” din România, concentrându-se pe securitate cloud și cybersecurity;
  • ELIAN Solutions – specializată în furnizarea de servicii de implementare pentru soluții ERP (Enterprise Resource Planning) și
  • Equatorial Gaming

Afacerile consolidate ale companiilor din grupul Bittnet au crescut cu mai mult de 100% în 2019, atingând valoarea de 99,8 milioane lei.

Profitul operațional a crescut cu 60% față de 2018, până la 2,1 milioane lei, iar cashflow-ul operațional a depășit valoarea de 8 milioane lei.


„Bittnet este un exemplu de urmat de cele mai multe companii din România, este o poveste de creștere accelerată pe piața de capital, care a utilizat toate mecanismele de susținere a dezvoltării pe care le oferă bursa”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București.

„Pentru noi, acest transfer marchează o renaștere a companiei Bittnet ca și companie publică – avem noi obiective pe care ne propunem să le îndeplinim, iar planurile noastre au devenit mai mari și mai îndrăznețe, relevante pentru o companie listată pe piața principală. Ne propunem venituri de 100 de milioane de euro în următorii cinci ani”, a afirmat Mihai Logofătu, CEO și cofondator Bittnet Group.

„Momentul promovării pe Piața Reglementată este asemenea majoratului, pentru că Bittnet a trecut de multe ori testul pieței și a atras sume importante de bani de la investitori. Acum, Bittnet este într-o nouă ligă, în care accesul la finanțare este și mai facil, având în vedere că poate atrage bani și de la investitorii instituționali precum fondurile de pensii sau fondurile mutuale”, a spus Radu Hanga, președintele consiliului de administrație al BVB.

Marile resurse de capital

Oficialul BVB a invocat resursele de capital privat gata să fie investite existente pe piață: fondurile private de pensii au active de aproximativ 14 miliarde euro, fondurile de investiții locale alte 5,2 miliarde euro.

„De asemenea, o parte din depozitele populației (aproximativ 50 miliarde euro) și din activele investitorilor instituționali internaționali pe piețe emergente și de frontieră (>700 miliarde euro) pot fi atrase prin piața de capital, prin crearea de oportunități atractive de investiții. Cele 5,2 miliarde euro, cât cumulează finanțările prin acțiuni și obligațiuni din ultimii 7 ani de la BVB, și interesul în creștere pentru bursă din mediul privat, demonstrează că piața de capital este un canal funcțional și eficient de finanțare a companiilor românești dar și a statului”, a spus Radu Hanga.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: