luni

5 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 ianuarie, 2013

Managerii de top din România așteaptă în anul 2013 de la administrația publică rezultate mai bune în combaterea corupției și implementarea mai eficientă a măsurilor legislative , relevă un studiu efectuat de Fundația Romanian Business Leaders (RBLS).

BusinessMetru – Așteptări ale liderilor din business pentru 2013, realizat prin chestionarea a 157 de leaderi de companii din comunitatea RBLS, în colaborare cu GfK România, relevă percepția critică a managerilor față de administrația publică românească.

În privința percepției față de funcționari, liderii de business consideră, în proporție de aproape 70%, că rezultatele în lupta împotriva corupției sunt slabe.


Pe de altă parte, 75% dintre managerii chestionați consideră corupția drept fapt determinant de înrăutățire a climatului de afaceri din România.

”Liderii din comunitatea RBL indică o deteriorare a serviciilor publice, o scădere a încrederii în administraţie, stat și capacitatea de implementare din sectorul public, o tendinţă de risipire a banilor publici și o creștere a incertitudinii, ca elemente ce vor influenţa major economia. Corupţia, din perspectiva unui cost suplimentar, revine ca tendinţă pentru următoarele 12 luni”, se mai arată în studiul RBLS.

Referitor la funcționari, 21,3% dintre respondenți consideră că membrii administrației au competență profesională bună, 35,8%, acvceptabilă și 42,9%, rezultate slabe la acest capitol.

În ceea ce priovește transparența comunicării funcționarilor cu mediul de afaceri, leaderii RBLS consideră în proproție de 17,9% că rezușltatele sunt bune, 33,6%, că sunt acceptabile și 48,5% că sunt slabe.


La eficiență și îndeplinirea scopurilor, funcționarii sunt percepuți negativ de 58,5% dintre respondenți și pozitiv de 30,6%.

(Deschide Aici documentul integral al RBLS)

În fine, în privința capacității de implementare a măsurilor legislative, administrația românească este percepută negativ de 56,4% dintre liderii chestionați și pozitiv de 34,9%.

Per total, în comparație cu trimestrul II al anului 2012, funcționarii au ”urcat” totuși 10-15 puncte procentuale în aprecierea liderilor membri ai Fundației Romanian Business Leaders.

Pentru anul 2013, managerii atrag atenția că este necesară îmbunătățirea puternică a absorbției fondurilor europene, în condițiile în care investițiile sunt în scădere.

77% dintre cei chestionați văd în lipsa investițiilor o tendință majoră a economiei românești, iar 68% remarcă accesarea lentă a fondurilor europene.

”Fondurile europene reprezintă una dintre cele mai ieftine surse de capital. În absenţa unor investiţii străine majore și a resurselor bugetare pentru mari proiecte, banii europeni semnifică o sursă foarte importantă de finanţare, niciodată folosită cu adevărat. Motivele pentru care există această stare de fapt – absorbţie redusă – nu au fost diagnosticate cu adevărat, iar metodele de creștere a gradului de absorbţie au introdus, adesea, mai multă birocraţie în sistem, fără a produce rezultate notabile”, remarcă BusinessMetrul.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: