Intre septembrie 2008 si septembrie 2012, economiile populatiei la banci au crescut cu 39,4 miliarde lei, iar soldul creditelor contractate de populatie s-a majorat cu doar 10,2 miliarde lei, insa in mod surprinzator, in ce priveste ritmul de crestere a depozitelor, judetele sarace se afla in top – scrie Cristian Orgonaș pe blogul BusinessDay.
Astfel, daca la nivel national, soldul depozitelor a crescut cu 46%, in judete precum Bistrita-Nasaud, Suceava, Vaslui sau Mehedinti, cresterea depaseste 70%, detalii in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire. La polul opus se situeaza Brasov si Bucuresti, cu cresteri de 29-33%.
Este adevarat ca, in sume absolute, cresterile sunt mult mai mari in Bucuresti, Cluj sau Timis decat in judetele mai sarace, insa trebuie sa tinem cont si de puterea economica a zonei respective.
Spre exemplu, in Bucuresti, depozitele populatiei au crescut cu 11.2 miliarde lei in ultimii patru ani, iar in Bistrita Nasaud cu doar 0.53 miliarde lei, dar PIB-ul Capitalei este de 19 ori mai mare, numarul salariatilor este de 16 ori mai mare, salariul mediu este aproape dublu, iar fondul total de salarii este de 30 de ori mai mare.
In ce priveste creditele, situatia este inversa – la nivel national, soldul creditelor contractate de populatie a crescut cu 10.2 miliarde lei sau 10.6% in ultimii patru ani, dar in topul cresterilor se afla Bucuresti, Timis, Sibiu si Cluj, in timp ce, in judetele sarace, soldul creditelor a scazut, detalii in cel de-al doilea grafic.
Raportul depozite/credite este de 1.15/1 la nivel national, soldul depozitelor fiind cu 15% mai mare decat cel al creditelor. Pentru comparatie, in septembrie 2008, raportul era de 1/1.16, soldul creditelor fiind cu 16% mai mare decat cel al depozitelor.
(Citește mai mult și comentează pe blogul BusinessDay)