Exceptand Bulgaria, in Romania se platesc cele mai mici salarii din Uniunea Europeana, iar aceasta situatie este cauzata si de faptul ca majoritatea persoanelor active presteaza munci manuale, respectiv activitati care genereaza o valoare adaugata redusa – scrie Cristian Orgonaș pe blogul BusinessDay.
Astfel, in anul 2011, potrivit unui raport publicat recent de Eurostat, la nivelul UE, doua treimi din populatia activa era reprezentata de persoane care prestau o munca non-manuala, in timp ce restul de o treime presta o munca manuala. In Romania, dupa cum se poate observa in graficul alaturat (click pe imagine pentru marire), 60% din populatia activa presta o munca manuala, si doar 40% o munca non-manuala.
Mai mult, daca discutam doar despre populatia activa calificata care presteaza o activitate non-manuala, procentul in total populatie activa este de 23,1% in Romania, 39,1% in UE, si 43-44% in Franta si Germania.
Cateva comentarii pe marginea acestor date:
1. Din punctul de vedere al valorii adaugate, munca manuala nu se poate compara cu munca automatizata, indiferent de nivelul de pregatire a angajatilor care presteaza munca manuala. Or, daca majoritatea celor ce muncesc presteaza activitati cu o valoare adaugata redusa, salariile nu au cum sa fie similare celor din tarile vestice, acolo unde majoritatea celor care muncesc presteaza activitati cu o valoare adaugata ridicata.
2. Potrivit raportului citat anterior, Romania sta bine la capitolul “gradul de calificare a fortei de munca” – 72,4% dintre cei care muncesc sunt persoane calificate, fata de o medie de 63% in UE, Germania si Franta. Pe de alta parte insa, tipul muncii prestate influenteaza in mod decisiv valoarea adaugata generata de un salariat (calificat sau nu), iar faptul ca muncitorii romani presteaza in primul rand munci manuale nu este de natura sa sustina niveluri ridicate de salarizare.
3. Tipul muncii prestate de populatia activa depinde de angajatori, nu de angajati. Majoritatea multinationalelor transfera in Romania activitati de tipul “labour intensive”, respectiv activitati a caror pret final de vanzare catre clienti depinde mult de salariile celor care presteaza activitatile respective.
Foarte rar se intampla ca in Romania se fie transferate liniile de productie automatizate, din simplul motiv ca transferul acestora din Vest in Est nu determina decat reduceri minore ale costurilor totale de productie.
4. Dintre cei 4,3 miloane de angajati, mai putin de 1 milion lucreaza in multinationale, 0,9 milioane la stat, iar restul in companii romanesti, multe dintre acestea fiind slab capitalizate, fara know-how si cu o productivitate a muncii foarte scazuta.