Indicele bursier paneuropean STOXX 600 a deschis în creştere cu 0,6% joi dimineaţa, tras în sus de aprecierea acţiunilor companiilor petroliere, care a fost declanşată de anunţul preşedintelui SUA, Donald Trump, privind un iminent acord între Arabia Saudită şi Rusia de încetare a „războiului preţurilor” petrolului.
Cotaţiile acţiunilor Royal Dutch Shell, Total şi British Petroleum creşteau cu 3,3% până la 5,0%, iar indicele energetic mai curprinzător SXEP câștiga 3,7%, potrivit Reuters.
Președintele american s-a mai arătat încrezător şi săptămâna trecută că a reuşit să-i convingă pe liderii celor două mari ţări producătoare să oprească spirala scăderii preţurilor petrolului, consecinţă a menţinerii unei producţii ridicate în ciuda scăderii cererii din cauza pandemiei cu coronavirusul Covid 19.
Totuşi, preţul petrolului de tip WTI (cotat la New York) s-a apropiat din nou sub pragul de 20 de dolari / baril (20,10 dolari / bbl – marți), după ce îşi revenise până la mai mult de 24 de dolari. În 20 martie se înregistrase un nimim de 19,84 dolari / baril. Joi dimineaţa cotaţia urca până la 21,89 dolari.
Casa Albă se luptă să limiteze porporția impactului negativ al epidemiei asupra economiei americane, prin menținerea în funcțiune a marilor săi producători de petrol, în condițiile în care este de așteptat ca rata șomajului să crească. Cererile de joburi ar putea ajunge la 3,3 milioane, joi, potrivit Reuters.
Pe de altă parte, companiile petroliere, americane şi nu numai, nici nu mai au unde să depoziteze petrolul extras.
Cotațiile petrolului au scăzut cu circa 66% în acest an, la temerile privind apropierea ciclului natural de recesiune adăugându-se și reducerea abruptă a cererii, ca urmare a pandemiei.
Reprezentanţii OPEC şi exportatorii din afara organizaţiei inclusiv Rusia (așa zis-ul OPEC+) nu au reuşit să ajungă la acord asupra extinderii acordului de limitare a livrărilor, care expira pe 31 martie.
Arabia Saudită a crescut producţia de petrol, ca să-i forțeze pe ruși, dar Rusia a intrat în joc și cotațiile petroliere se mențin la cote care pun probleme tuturor producătorilor.
Donald Trump se va întâlni cu șefii marilor companii petroliere americane în acest weekend în căutarea de soluții care să limiteze efectele.
„Peste tot în lume industria petrolieră a fost devstată. Este foarte rău pentru Rusia. Foarte rău pentru Arabia Saudită. Adică, este foarte rău pentru ambele. Cred că sunt pe cale să ajungă la un acord”, a declarat Donald Trump, citat de Reuters.