25 octombrie, 2018

Îndoielile privind viitorul economiilor lumii i-au făcut pe marii investitori globali la burse să declanşeze o serie de vânzări masive de acţiuni, care au dus la mari corecții ale indicilor bursieri.

Estimările sub așteptări privind rezultatele companiilor pe ultimul trimestru al anului, pe fundalul tensiunilor geopolitice și comerciale globale, ca şi al încetinirii economiei chineze, i-au făcut analiştii marilor burse să creadă că s-ar fi declanşat deja o tendinţă de scădere pe termen lung.

Marile burse europene au început ziua cu scăderi moderate după ce indicii burselor asiatice şi americane au înregistrat mari scăderi, conducând, în unele cazuri la pierderea câştigurilor din acest an, potrivit Reuters.

(Citiți și: ”A apărut: Sumarul CRONICILOR Curs de guvernare ”)


Căderile indicilor americani şi asiatici au fost profunde, cei americani pierzând tot câştigul înregistrat în 2018. Dow Jones Industrial a scăzut cu 2,41%, S&P 500 cu 3,09% şi Nasdaq Composite cu 4,4%, cea mai mare pierdere din ultimii şapte ani.

„Când un astfel de bulgăre începe să alunece nu se opreşte decât la fundul gropii. Şi nu ştim unde este acesta”, a declarat un analist american citat de Reuters.

În Europa, evaluările companiilor au atins cel mai scăzut nivel din ultimi cinci ani (potrivit indicatorului preț / profit):


Indicele pan-european STOXX 600 a început ziua cu o scădere de 1%, după care a mai recuperat din pierderi până la -0,3% atingând cel mai scăzut nivel din ultimele 23 de luni, potrivit Bloomberg.

Indicele londonez FTSE 100 pierdea încă 0,49%, în timp ce indicii de la Frankfurt şi Paris au reintrat timid în teritoriul pozitiv înainte de prânz: DAX, până la +0,11%, respectiv CAC40 , chiar până la +0,57%, potrivit Reuters.

Inerția indicilor de la Bursa de Valori București (BVB) le conserva pierderile între -1,6% și 1,9%.
Marile corecţii ale cotaţiilor se produc şi ca urmare a operaţiunilor de marcare a profiturilor rezultate în urma creşterilor anterioare.

Riscurile supraevaluării

Indici bursieri au înregistrat recorduri istorice unul după altul în ultimii ani, iar directorul FMI, Christine Lagarde, a emis la începutul lunii un avertisment privind supraevealuarea acțiunilor. Atunci cotațiile bursele europene au ajuns la minimele a mai mult de 18 luni.

Încă de anul trecut, însă, Autoritatea Europeană a Valorilor Mobiliare și Piețelor financiare (ESMA) a emis un avertisment neobișnuit de sever privind riscurile care ar putea produce căderea burselor lumii.

(Citiţi şi: ESMA: Risc foarte mare de cădere a piețelor financiare, din cauza supraevaluării activelor și a incertitudinilor geo-politice)

„Supraevaluarea activelor (tranzacționate le burse, n.r.) constituie un risc major pentru piețele financiare europene în a doua jumătate a anului”, spunea încă din primele rânduri un raport al ESMA publicat în urmă cu un an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: