marți

16 aprilie, 2024

14 septembrie, 2017

Autoritatea Europeană a Valorilor Mobiliare și Piețelor financiare (ESMA) a emis un avertisment neobișnuit de sever privind riscurile care ar putea produce căderea burselor lumii. 

Astfel, ESMA confirmă îngrijorările multor analiști ai pieţelor globale și investitori celebri, deşi evită să repete şi avertismentele celor care spun că o cădere a burselor ar putea fi semnul unei noi crize financiare.

„Supraevaluarea activelor (tranzacționate le burse, n.r.) constituie un risc major pentru piețele financiare europene în a doua jumătate a anului”, spune încă din primele rânduri un comunicat care rezumă cel mai recent raport al ESMA.


Altfel spus, cotaţiile au crescut peste valoarea activelor pe care le repreyintă pe piaţă şi corecţia ar putea fi majoră.

Alţi factori importanţi de risc sunt:

  • menținerea la nivel „foarte înalt” gradul de îndatorare publică și privată, la care s-a ajuns în condiţiile dobânzilor aflate la minime istorice,
  • persistenţa grijilor geopolitice (politicile ASUA, Brexit, etc),
  • „creșterea economică din UE și de oriunde altundeva trebuie încă să-și dovedească soliditatea”,
  • „problemele structurale în multe țări membre care mai trebuie rezolvate”.

 


În România, un raport al Consiliului Fiscal tocmai a criticat politica guvernamentală de reducere a investițiilor publice.

Totodată,  cotațiile Bursa de valori București (BVB) se află pe o nouă tendință de creștere, stimulată de campania guvernamentală de preluare  a rezervelor companiilor pe cale le controlează, prin dividende suplimentare.

Pe de altă parte, la nivel european și global „riscurile de lichiditate și de contagiune sunt stabile dar înalte”, ca urmare a interconectării dintre diferitele segmente de piață, amplificate de regimul de dobânzi scăzute şi de stimulentele asociate pentru asumarea de riscuri mari, mai spune raportul citat.

În plus, ESMA a modificat în „negativă” perspectiva privind riscurile de operare pe piețele financiare, din cauza problemelor ridicate de Brexit și a grijilor în creștere privind securitatea cibernetică.

Avertismente confirmate

Raportul ESMA vine să confirme avertismentele unor nume sonore de pe piață, pe care scepticii le-ar fi putut fi suspecta de opinii interesate.

Cel mai recent avertisment a venit chiar de la una dintre marile bănci europene: „Piața de acțiuni pare să se miște doar într-o singură direcție. Vedem semnele unor baloane speculative (bubble) în tot mai multe părți ale pieței de capital, unde nu ne așteptam să le găsim”, a declarat John Cryan, preşedintele executiv al Deutsche Bank, citat de Bloomberg.

Celebrul investitor Jim Rogers (co-fondator, împreună cu George Soros, al Quantum Fund) a averizat în iunie un crah bursier va premerge o criză economică majoră, mai mare decât cea abia încheiată: „Câteva acțiuni din America intră în bubble. Balonul speculativ va veni și va intra în colaps. Ar trebui să fim îngrijorați”, spune Jim Rogers, citat de Time.

Tot în iunie, Bill Gross, fondatorul unui al colos de pe piață (PIMCO), spunea că riscurile sunt mai mari decât cele care premergătoare crizei din 2008, pentru că acum căderea va fi mai de sus.

În fine, analiștii HSBC Holdings, Citigroup și Morgan Stanley au sesizat „dovezi tot mai multe” că piețele financiare globale se se află în ultima etapă dinaintea răsturnării tendinţei ciclului de afaceri, potrivit Bloomberg.

ESMA este un organism independent al UE, al cărei menire este să asigure protecția investitorilor și funcționarea corectă a piețelor financiare, în condiţii de stabilitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: