duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 iulie, 2020

Contrapartea Centrală (CCP), care va garanta tranzacţiile cu instrumente derivate de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), va folosi tehnologia unuia din liderii globali în domeniul serviciilor post –tranzacţionare, Cassa di Compensazione e Garanzia (CC&G).

CC&G, parte a London Stock Exchange Group, va oferi tehnologia serviciilor de compensare și de management al riscului,  firmei care administrează piaţa derivatelor, CCP.RO BUCHAREST S.A. și care face parte din Grupul Bursa de Valori București (BVB, S.A.), potrivit unui acord de parteneriat semnat luni.

Contrapartea Centrală (CCP ) se interpune între părțile tranzacției devenind contraparte pentru fiecare cumpărător, respectiv vânzător. Cumpără de la acesta din urmă ceea ce ordonă cumpărătorul și garantează finalizarea decontării tranzacţiei, aplicând mecanisme specifice de administrare a riscului.


Pentru investitorii sau participanții care activează pe piața de capital locală, existența CCP va permite introducerea și dezvoltarea tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate, mai ales futures (cu activ suport acțiuni, mărfuri, obligațiuni, indici, curs de schimb, etc.).

Piața de derivate

Piața instrumentelor derivate este vitală pentru dezvoltarea pieței de capital, resăpectiv a unei burse, căci asigură managementul riscului prin tranzacții viitoare la prețuri fixate în prezent.

Contrapartea centrală administrată de CCP.RO BUCHAREST S.A. a devenit necesară și pentru autorităţi când s-a impus pentru dezvoltarea pieței energiei, cu instrumente de același tip. Altfel, piaţa derivatelor s-a derulat în România prin Bursa de la Sibiu, încă din anii ’90, pentru acţiuni bursiere

CCP.RO BUCHAREST S.A. a fost înființată în data de 4 noiembrie 2019, cu un capital inițial de aproximativ 17 milioane de euro. BVB este acționarul majoritar cu 59,52%, iar Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale „OPCOM” S.A. (OPCOM) deține 19,06% din capitalul social. Ceilalți acționari ai CCP.RO BUCHAREST S.A. sunt: Enel România S.A., Banca Transilvania S.A, Tinmar Energy S.A., Societatea de Investiții Financiare Banat-Crișana S.A., Societatea de Investiții Financiare Transilvania S.A., Societatea de Investiții Financiare Muntenia S.A. și SSIF BRK Financial Group S.A.

Detaliile tranzacţiei

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit comunicatului, CC&G va oferi atât consultanță privind stabilirea Contrapărții Centrale în România, cât și asistență tehnologică specifică serviciilor de compensare și management al riscului care vor fi derulate de CCP.RO BUCHAREST S.A. și care se aplică tuturor claselor de active tranzacționate pe piața de capital românească. CCP.RO BUCHAREST S.A. are rolul de a funcționa ca o Contraparte Centrală (CCP) independentă pentru piețele din România.

Fiecare entitate juridică va rămâne în totalitate responsabilă de activitatea propriei contrapărți centrale. Acordul, care se va derula pe o perioadă de 7 ani, aduce o dimensiune suplimentară în ceea ce privește colaborarea privind Contrapartea Centrală în sensul în care va permite Contrapărții Centrale din România să se concentreze pe cerințele specifice pieței locale în timp ce va beneficia de expertiza CC&G privind serviciile de compensare și de management al riscului, care au la bază o arhitectură IT extrem de robustă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: