miercuri

27 martie, 2024

15 ianuarie, 2020

Indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) îşi consolidează, miercuri, plasarea la cel mai înalt nivel din 2007 încoace, cotând peste 10.000 de puncte, după ce a închis două zile consecutiv peste acest prag.

Indicele BET urca, miercuri la 12.45 cu 0,26% peste închiderea de marți, până la 10.63 de puncte.

Importanța creșterii este  confirmată de lichiditatea mare a tranzacțiilor.


Şedinţa de tranzacţionare de miercuri a debutat cu o de circa 1,2 milioane de euro, în prima jumătate de oră. Media zilnică a tranzacțiilor pe 2019 a fost de 8,2 milioane de euro.

BET Index urmărește variația medie ponderată a cotațiilor celor mai importante 16 acțiuni de la BVB, printre care Banca Transilvania (simbol bursier TLV) și BRD, OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN) și Electrica (EL), cei doi operatori de sistem și transport pe magistralele naționale de electricitate (TranselectricaTEL) și gaze naturale (TransgazTGN) şi DIGI Communication.

Perspective 2020

„Vectorii principali ai aprecierii cotațăilor din 2019 rămân valizi. Au existat câțiva piloni puternici de creștere care vor ajuta la menținerea unui trend ascendent, cel puțin în primele luni din anul curent”, potrivit analiștilor casei de brokeraj Prim Transaction:

  • Rezultatele financiare bune ale companiilor listate „rămân garanția unui grad de subevaluare (pe piață, n.r.) consistent încă.
  • Există „așteptări rezonabile pentru inca un sezon de dividende semnificative. Activele bursiere, cu randamente ridicate ale dividendelor, sunt la un nivel inalt de atractivitate, într-un mediu internațional monetar cu dobânzi reale negative (inclusiv în România).
  • Analiștii au încă încredere și în „capacitatea instituțională de a ține sub control riscurile politice globale importante, fie ca vorbim despre BREXIT, razboiul comercial americano-chinez sau mai nou escaladarea conflictului din zona Orientului Mijlociu”.

În a doua parte a anului, „șansele unor corecții bursiere ar putea crește”, spune raportul Prim Transaction , semnat de directorul său general, Alin Brendea.

„Alegerile din SUA pot deturna trendul ascendent al pieței americane din ultimii ani, iar o corecție a acesteia nu ar rămâne fără urmări pentru toate celelalte piețe”, spune brokerul citat.

Pe plan intern, perioada electorală nu se anunţă favorabilă pieţei: „va trebui mediat între mesajul politic şi echilibrul macrobugetar tot mai precar”, unde „pare a fi o zonă în care putem găsi motive de corecţii bursiere”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: