22 iunie, 2020

Economia germană a depăşit cea mai rea perioadă a crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19) şi urmează să se relanseze gradual, dar nu trebuie să devină „dependentă” de ajutoarele de stat”, potrivit lui Jens Weidmann (foto), preşedintele Bundesbank (Banca centrală a Germaniei).

„Nivelul scăzut trebuie că este în urma noastră, acum, şi lucrurile merg mai bine din nou. După declinul sever vedem doar o relansare graduală față de acesta”, a declarat Jens Weidmann, pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, citat de Reuters.

Restricţiile impuse în Germania pentru a stopa răspândirea epidemiei sunt ridicate încetul cu încetul, permiţând reluarea activităţii economice.


În iunie, Banca Centrală Europenă (BCE) a anunţat că se aşteaptă ca economia zonei euro să se contracte cu 8,7% în 2020 în scenariul de bază şi cu 12,6% în varianta cea mai „severă“.

Chestiunea constituțională a măsurilor BCE

Jens Weidmann susţine că ajutorul de stat reprezintă un instrument legitim pentru sprijinirea economiei, pentru a sprijini supravieţuirea companiilor sănătoase, dar că Germania nu ar trebui să devină dependentă de banii publici.

„Este important ca măsurile să fie orientate şi temporare”, a declarat preșdeintele Bundesbank, cerând „revenirea la poziţii bugetare sănătoase”.

Avertismentul președintelui Bundesbank vine după ce Curtea Constituțională a Germaniei (CCG) care a dat Bănci Centrale Europene (BCE) un răgaz de trei luni ca să explice proporționalitatea achizițiilor de ttiluri de stat ale statelor din Zona Euro, altfel riscă ca Bundesbank să iasă din această schemă.

(Citiți și: „Președintele Tribunalului UE: Decizia Curții Constituționale din Germania privind programul de relaxare cantitativă al BCE riscă să destrame Europa”)


„Decizia (CCG) nu a luat în considerare faptul că voi păstra confidențialitatea discuțiilor din board-ul BCE. Aș fi bucuros ca Bundestagul (parlamentul german) să prea inițiativa și să mă invite la dialog din nou”, a spus Jens Weidmann.

Președintele Bundesbank a adăugat că BCE trebuie să fie pregătită să-și schimbe politica pe măsură ce situația pandemică se schimbă. „Odată ce devine necesară normalizarea politici monetare în funcție de evoluția prețurilor, nu trebuie ignorate costurile financiare guvernamentale”.

Cea mai recentă prognoză a Bundesbank privind economia Germaniei vorbește de o contracție cu 7,1% în 2020, urmată de creșteri de 3,2% în 2021 şi de 3,8% în 2022. Guvernul de la Berlin se aşteaptă în acest an la un declin al PIB-ului între 6% şi 7%.

Cancelarul Angela Merkel a anunţat un plan de stimulare de 130 de miliarde de euro pentru perioada 2020 – 2021, care se adaugă planului de peste 1.000 de miliarde de euro pus în aplicare în martie, în perioada de vârf a pandemiei, şi care prevede ajutoare pentru firme şi împrumuturi garantate de stat în valoare de miliarde de euro.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: