Băncile din Germania trebuie să fie pregătite pentru creșterea tensiunilor financiare, ca urmare a creșterii numărului de falimente și a nivelului de îndatorare, dar și să continue să asigure continuarea fluxurilor de credit, avertizează Bundesbank, potrivit Bloomberg.
”Efectele reale ale crizei economice nu s-au materializat încă la nivelul sistemului financiar german”, se arată în raportul privind stabilitatea financiară publicat marți de banca centrală a Germaniei.
”Problemele de solvabilitate ale companiilor vor deveni cu atât mai vizibile cu cât criza va persista”, evaluările din piață reflectând doar parțial fundamentele economice, se mai arată în document. Bundesbank întrevede o creștere a insolvențelor cu peste 35% până în T1 din 2021, specialiștii băncii centrale fiind de părere că băncile germane vor putea face față, cel mai probabil, acestui șoc. Pe de altă parte, specialiștii avertizează că proiecțiile sunt incerte, având în vedere caracterul fără precedent al actualei crize.
”Insolvențele corporative vor crește și acest lucru va duce la provizioane și pierderi mai mari pentru bănci, dar băncile au bufferele necesare pentru a face față acestor șocuri și a continua să crediteze”, a declarat vicepreședintele Bundesbank, Claudia Buch, într-un interviu acordat Bloomberg TV.
”Băncile ar trebuie să utilizeze aceste buffere pentru a se asigura – pe măsură ce încep să se materializeze pierderile – că nu vom avea parte de o scădere a intermedierii financiare”, a adăugat Buch.
Multe companii să luptă să supraviețuiască după ce pandemia a obligat guvernele să ia măsuri drastice de limitare a circulației persoanelor, oprind activitatea economică. Odată cu reluarea creșterii numărului de cazuri, autoritățile germane fac eforturi să prevină instituirea de măsuri similare, pentru a proteja economia.
Bundesbank anticipează o revenire treptată a economiei, pe fondul efectelor pe care le vor produce stimulii monetari și abundenți.
Instituția avertizează totuși asupra riscurilor ce decurg din creșterea îndatorării private, dar și publice.
Creditorii ar putea fi nevoiți să își majoreze provizioanele, iar Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea fi obligată să mențină politica monetară foarte relaxată.
”De aceea, o reducere substanțială a nivelurilor uneori foarte riscante ale datoriei va fi vitală după criză”, transmit specialiștii Bundesbank.