luni

24 iunie, 2024

27 decembrie, 2016

FOTO: EU Observer

Banca Centrală a Germaniei, Bundesbank, a repatriat anul acesta mai mult aur decât planificase din rezervele sale deţinute peste hotare.

Rezerva de aur a Bundesbank este de 3.381 de tone, a doua cea mai mare din lume, iar obiectivul băncii este ca jumătate din aceasta să fie în depozitele din Germania până în anul 2020, a declarat preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, într-un interviu acordat publicaţiei Bild, citat de Reuters.

„Am adus în Germania o cantitate de aur semnificativ mai mare în 2016 decât am planificat iniţial. Până acum, aproape jumătate din rezervele de aur sunt în Germania”, a afirmat Weidmann.


Mulţi dintre germani obişnuiţi au început să-şi dorească, în urma crizei datoriilor din zona euro, ca mare parte din rezerva naţională de aur să fie în seifurile de acasă.

Ba, mai mult, unii s-au întrebat dacă aurul respectiv chiar există, determinând Bundesbank să publice o listă detaliată cu locaţia, numărul de inventar, greutatea şi puritatea fiecărui lingou din rezerva sa.

Circa 1.600 de tone de aur din rezerva Bundesbank este în Germania, iar cantitatea va creşte până la 1.700 de tone până în anul 2020, potrivit Bild.

Bundesbank intenţionează să repatrieze alte 307 de tone din rezervele sale de aur în următorii cinci ani, astfel că în 2020 mai mult de jumătate din aurul Germaniei va fi stocat în interiorul graniţelor ţării. Aproximativ o treime va rămâne la Federal Reserve (FED, banca centrală a SUA) şi restul de 13% la Bank of England. Bundesbank nu va mai depozita aur la Banca Centrală a Franţei.


În 2015, Bundesbank a repatriat peste 200 de tone de aur din rezervele sale deţinute peste hotare. Banca Centrală a Germaniei a informat că a repatriat anul trecut aproximativ 110 tone de aur de la Paris şi puţin sub 100 de tone de aur de la New York. În urma acestor transferuri, 40% din rezervele de aur ale Germaniei sunt deţinute la Frankfurt, o cantitate comparabilă fiind deţinută în depozitele clădirii Federal Reserve din New York, scrie Agerpres.

„Cu aproximativ 1.403 tone de aur, Frankfurt-ul este de la finele anului trecut cea mai mare locaţie de stocare a noastră, devansând New York-ul”, a declarat Carl-Ludwig Thiele, membru în boardul Bundesbank.

Pe lângă rezervele stocate în SUA, alte aproximativ 400 de tone de aur din rezerva Germaniei sunt stocate la Bank of England. Londra şi New York-ul sunt principalele centre pentru tranzacţiile cu aur precum şi două centre valutare globale iar în situaţii de criză aurul stocat în aceste centre poate fi convertit în lire sterline sau dolari.

Rezerva de aur a Germaniei, evaluată la aproximativ 130 de miliarde de dolari, este a doua din lume ca mărime, după cea a SUA. Potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului (WGC), rezerva de aur a Germaniei este de aproape două ori mai mare decât cea a Chinei.

Reorientarea spre aur şi grija mai mare pentru deţinerea şi accesibilitatea la rezervele de aur au crescut ca urmare a volatilităţii crescute înregistrată în ultimii ani pe pieţele financiare ale lumii.

Statutul de valoare de refugiu al aurului este unul recunoscut, iar în perioade dificile toată lumea caută metalul prețios mai mult decât orice altceva.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: