Guvernul bulgar a demarat proiectul construirii a două reactoare nucleare noi folosind tehnologia americană.
Primul contract major – în valoare de aproape 350 de milioane de dolari, anunță Euractiv – a fost semnat luni între compania de proiect Kozloduy și un consorțiu format din compania americană Westinghouse și Hyundai, din Coreea de Sud.
Parlamentul bulgar a decis ca noile reactoare nucleare să fie construite folosind tehnologia AR-1000 a Westinghouse, construcția urmând să fie realizată de compania coreeană Hyundai.
”Acest acord face proiectul nuclear ireversibil”, a declarat ministrul Energiei Vladimir Malinov, adăugând că până la sfârșitul anului viitor, guvernul va cunoaște costul final al proiectului și fezabilitatea sa economică.
Ulterior va fi semnat un contract pentru construirea reactoarelor nucleare și instalarea acestora pe amplasamentul CNE Kozlodui, construită pe malul Dunării, la doar câțiva kilometri de România.
Electricitatea este de așteptat să fie generată de primul dintre cele două reactoare nucleare noi în 2034.
Finanțare parțială a proiectului din SUA și Coreea de Sud
În cele din urmă, se preconizează că reactoarele vor costa mai mult de 14 miliarde de dolari, iar statul a investit aproape 1 miliard de dolari în compania de proiect Kozloduy-New Capacities.
Guvernul bulgar ar putea primi finanțare de 8 miliarde de dolari de la banca de export americană Exim Bank și un împrumut similar de la instituțiile sud-coreene care finanțează proiecte similare de experți.
Ministrul bulgar al energiei a declarat că US Exim Bank va finanța activitățile Westinghouse și ale subcontractanților bulgari, în timp ce Coreea de Sud va sprijini Hyundai și companiile coreene implicate în proiect.
Bulgaria vrea să vândă Ucrainei 2 reactoare nucleare rusești
Bulgaria se așteaptă să vândă Ucrainei cele două reactoare nucleare rusești pentru a finanța parte din noul său proiect nuclear. Autoritățile de la Kiev sunt interesate de cele două reactoare rusești, pe care Bulgaria deja le deține, dar pe care nu le-a folosit, pentru a finaliza centrala nucleară Hmelnytskyi.
Proiectul nuclear bulgar trebuie notificat Comisiei Europene, care trebuie să aprobe construcția celor două noi reactoare.
(Citește și: ”Bulgaria se pregătește să devină lider regional pe piața energiei nucleare, cu ajutorul SUA”)
***