marți

16 aprilie, 2024

30 aprilie, 2020

Terenurile agricole din Europa se confruntă cu probleme din cauza deficitului de ploi, însă situația mai gravă este înregistrată în vestul continentului, conform ultimului buletinde monitorizare a producțiilor agricole din UE.

„Europa de Vest experimeantează una dintre cele mai secetoase începuturi de primăvară din 1979, după o iarnă excepțional de umedă. Mari părți din Polonia, Ucraina și România se confruntă și ele, de la sfârșitul iernii, cu deficit de ploi”, menționează raportul.

Aceste condiții nefavorabile au afectat în România însămânțarea și apariția culturilor de primăvară, spun autorii documentului.


Estimările pentru România:

  • Culturile cele mai afectate  vor fi cele de orz, porumb, grâu și triticale.
  • Se estimează o producție de 4,75 tone de grâu la hectar, cu 0,9% în minus comparativ cu anul trecut, dar cu 7% peste media ultimilor cinci ani. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, declara în urmă cu o săptămână că recolta de grâu din acest an va fi de doar 50 – 60% din cea de anul trecut.
  • La porumb, raportul estimează o producție medie la hectar de 6,45 de tone, cu 1,1% sub cea de anul trecut, dar cu 17% peste media ultimilor cinci ani. România a avut anul trecut o recoltă de porumb de aproximativ 17 milioane tone de porumb, fiind  cel mai mare producător şi exportator de porumb din UE. Pentru anul acesta, specialiștii Comisiei prognozează recolte de porumb în creștere în alte state membre.
  • Recolte bune vor fi la sfeclă și la cartofi, cu 40%, respectiv 18% peste producțiile de anul trecut.

Problemele cu forța de muncă nu au afectat lucrările agricole

Deși disponibilitatea forței de muncă rămâne o preocupare esențială, mai notează raportul, nu există date privind un impact major al pandemiei de coronavirus asupra însămânțării culturilor de primăvară și de vară.

Până acum, lucrările agricole s-au desfășurat la timp și nu se întrevede o perturbare a acestora în perioada imediat următoare.

România – doar 133.407 de ha irigate, deși capacitatea este pentru 600.000

Lucrările de infrastructură principală pentru irigații nu vor fi plătite dacă nu corespund standardelor contractate, a atenționat marți ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferință de presă.


Potrivit acestuia, în acest moment, este folosită mai puțin de un sfert din capacitatea capacitatea de irigare a României.

„Calitatea lucrărilor va fi verificată şi toate lucrările care s-au făcut prost şi nu au fost plătite, nu o să le plătim, iar contractele respective le vom rezilia. Toţi cei care în ultima perioadă au răspuns de aceste lucrări din partea ministerului, din partea ANIF-ului, au monitorizat şi au gestionat aceste lucrări, şi vom constata că aceste lucrări sunt proaste, vor pleca. De asemenea, vom prioritiza lucrările astfel încât să se facă reabilitarea infrastructurii principale acolo unde sunt şi beneficiari, acolo unde infrastructura secundară este reabilitată pe sub-măsurile accesate de către organizaţiile de fermieri”, a spus ministrul Oros.

Decizia a fost luată în condițiile în care seceta a afectat deja aproximativ trei milioane de hectare de culturi, adică aproape o treme din terenul arabil (9,5 milioane hectare, anul trecut).

Lungimea canalelor de irigaţii umplute cu apă este de 1.966 de kilometri, ce ar trebui să asigure irigarea a 600.000 de hectare, însă nu sunt irigate decât 133.407 ha. ”Am îndemnat și îndemnăm în continuare pe toți fermierii, chiar dacă nu fac parte din organizații de udători, să solicite apa pentru irigații. Practic, astăzi irigăm undeva la 133 de mii de hectare. Acesta este adevarul. Aceasta este consecința acelui program de un miliard de euro (lansat de fostele guvernări PSD – ALDE – n.red.), care trebuia să deservească două milioane de hectare”, a spus ministrul Agriculturii.

”S-au alocat 520 de milioane de lei  în ultimii trei ani pentru reabilitarea infrastructurii secundare. În Galați suprafața este de 120.000 de hectare, nu s-a reabilitat nimic. Situație în oglindă și în județul Olt, unde anul trecut s-au irigat  doar 847 de hectare. Nu o să plătim lucrările care s-au făcut prost, iar contractele le vom rezilia”, a detaliat Adrian Oros.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: