marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 octombrie, 2013

Piața forței de muncă și condițiile sociale rămân critice, în pofida redresării economice fragile care se înregistrează în UE, și se accentuează diferențele dintre sudul și nordul Europei, arată Buletinul trimestrial al Comisiei Europene privind ocuparea forței de muncă și situația socială.

Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, László Andor, a declarat: „Trebuie să intensificăm investițiile sociale și să sprijinim crearea de locuri de muncă. O redresare sustenabilă necesită realizarea de noi progrese în ceea ce privește reformarea Uniunii economice și monetare, inclusiv prin acordarea unei atenții sporite ocupării forței de muncă și problemelor sociale și prin coordonarea mai strânsă a politicilor sociale și a celor din domeniul ocupării forței de muncă.”

Problemele Europei sociale:

  • Rata șomajului în rândul tinerilor a atins niveluri fără precedent — 23 %, în medie, pentru întreaga UE, și de 63 % în Grecia.
  • Șomajul de lungă durată a crescut în majoritatea statelor membre, atingând un nivel record în UE în ansamblul său. Șomajul structural și neconcordanțele dintre ofertă și cerere în ceea ce privește atât calitatea, cât și cantitatea forței de muncă sunt în creștere.
  • Pierderea netă de locuri de muncă a coincis cu o creștere a numărului locurilor de muncă precare – joburile cu jumătate de normă s-au înmulțit, chiar dacă ponderea contractelor de muncă temporare a scăzut în UE, întrucât acestea au fost cel mai grav afectate de restructurări.
  • Veniturile gospodăriilor sunt în declin și, în prezent, 24,2 % din populația UE este expusă riscului de sărăcie sau de excluziune.

Discrepanțe în zona euro

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În sudul și la periferia zonei euro, rata șomajului a atins o medie de 17,3 % în 2012, față de 7,1 % în nordul și în centrul zonei euro.


În medie, proporția tinerilor NEET (care nu au un loc de muncă și ncii nu sunt înregistrați într-un sistem de educație sau program de calificare profesională) a ajuns la 22,4 % în sud și la periferie, față de 11,4 % în nord și în centru.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: