Parlamentul European a votat joi bugetul UE pentru 2012, care prevede 129,1 miliarde de euro pentru plăţi şi 147,2 miliarde de euro în sume angajate, conform acordului încheiat cu statele membre la 18 noiembrie.
Priorităţile PE se referă la:
- creşterea economică,
- stimularea inovării şi a creării de locuri de muncă,
- gestionarea fenomenului de migraţie şi controlul frontierelor,
- dar şi sprijinirea democraţiei în lumea arabă.
La solicitarea statelor membre, creşterea bugetului pentru plăţi a fost limitată, în creştere cu numai 1,86 faţă de anul trecut.
Preşedintele delegaţiei de conciliere a PE, Alain Lamassoure (PPE) s-a declarat mulţumit că, „în vremuri de criză, am reuşit să reducem cheltuielile, menţinând creşterea economică şi competitivitatea”, dar a criticat preocuparea Consiliului pentru bugetul de plăţi, în detrimentul angajamentelor financiare. „Trebuie să aliniem din nou cele două categorii din buget, pentru a evita discutarea reducerilor generale în fiecare an”, a spus el.
Lamassoure apreciază că bugetul UE are nevoie de resurse proprii, care să permită reducerea contribuţiilor statelor membre.
Bugetul pentru administraţie se cifrează la aproape 6 la sută din întregul buget şi „reprezintă un echilibru între austeritate şi acoperirea nevoilor administrative”, potrivit europarlamentarului Jose Manuel Fernandes (PPE), care a adăugat că bugetele administrative ale instituţiilor europene au fost analizate riguros şi vor creşte cu numai 1 la sută.
PE a aprobat şi suplimentarea cu 200 de milioane de euro bugetului pentru 2011, necesară pentru finanţarea unor proiecte din Fondul Social şi de cercetare.
Comisia pentru buget va mai vota, săptămâna viitoare, şi un alt proiect de modificare a bugetului pentru 2011, care să asigure finanţarea Fondului european de solidaritate pentru ajutoare destinate victimele cutremurelor din Lorca şi ale inundaţiilor din regiunea Veneto.