Guvernele ţărilor UE vor dezbate propunerea de reducere a bugetului cu cel puţin 50 de miliarde de euro, în această săptămână, ca punct de pornire pentru negocierile ce vizează bugetul pe termen lung, de 1 trilion de euro, au declarat surse citate de Reuters.
Reducerea va fi propusă în varianta cea mai recentă a textului privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020, dar este puţin probabil să fie acceptată de Marea Britanie, Germania, Franţa şi alţi contributori neţi la bugetul european. Aceste state doresc limitări stricte ale cheltuielilor UE, care să reflecte austeritatea impusă de guvernele naţionale, pentru reducerea datoriei publice, şi au cerut tăieri de 100-200 de miliarde de euro la suma avansată iniţial de Comisia Europeană.
Propunerea va fi întâmpinată cu nemulţumire şi de Polonia şi alte state foste comuniste, care sunt beneficiari majori ai fondurilor UE, şi se opun oricăror reduceri ale bugetului CE, care, spun ele, este vital pentru viitoarea lor creştere economică.
“Aşa cum ne apare acum, reducerea faţă de propunerea Comisiei va fi de 50 de miliarde. Aceasta va fi baza pentru începerea negocierilor”, a precizat sursa citată.
Textulîn cauză va fi primul care va include cifre concrete şi va marca începutul unei faze decisive de discuţii între guvernele care speră să ajungă la un acord, la summitul liderilor UE din 22-23 noiembrie.
Textul va fi folosit şi ca bază pentru discuţii bilaterale înaintea summitului între guverne şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care va conduce dialogul din noiembrie.
Pentru a se ajunge la aceste reduceri, docuemntul va specifica unele domenii de la care se vor tăia fonduri, printre care agricultura, investiţiile în infrastructură şi cercetarea.