Guvernul dorește să aloce 500 de milioane de lei din fondul său de rezervă pentru finanţarea proiectelor din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), etapele I şi II, potrivit unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA).
Ar fi a treia suplimentare a bugetului PNDL pentru acest an, totalul celor trei ducând la depășirea cu 39,3% a bugetului aprobat inițial, precedentele două suplimentări fiind realizate tot din fondul de rezervă al Guvernului, potrivit notei de fundamentare a proiectului de HG.
Astfel, bugetul PNDL pe 2020 creşte până la 4,46 miliarde de lei, din care 1,26 miliarde de lei sunt alocările suplimentare din ultimele două luni.
Execuția bugetară „la acest moment” a bugetului PNDL pe 2020 arată că s-au transferat peste 3,355 miliarde de lei, din care beneficiarilor PNDL I suma de 358.280.000 lei şi beneficarilor PNDL II suma de 2.996.920.000 lei.
Bugetul iniţial a fost de 3,2 miliarde de lei, drastic redus în decembrie de noul guvern instalat atunci, după critici severe la adresa modului de alocare practicat de guvernele anterioare. De altfel, în ianuarie, Ministerul Dezvoltării a respins deconturi de 53 de milioane în programele PNDL.
Cu a treia alocare suplimentară se depășește și miliardul de lei cu care a fost suplimentat bugetul MLPDA la rectificarea bugetară din aprilie, potrivit unei declarații de atunci a ministrului Finanțelor.
În februarie, premierul Ludovic Orban își menținea promisiunea făcută înainte de prima investitură, de înființare a unui PNDL 3, care „trebuie să fie un program complementar programelor care beneficiază de finanţare europeană” și ale cărui proiecte „să se facă mai puţin prin subiectivismul unui ministru”, ci după criterii care să garanteze că „sunt proiecte care duc cu adevărat la creşterea calităţii serviciilor”, conform unei declaraţii citate de Agerpres.
Între timp, a survenit pandemia coronavirus şi premierul a mai promis doar că se vor face plăţi în ciuda acesteia.
Despre alocarea suplimentară cerută acum se spune doar că „va asigura continuitatea derulării programului în perioada imediat următoare, prin onorarea solicitărilor de transfer înregistrate” de MLPDA, potrivit notei de fundamentare a proiectului de HG.
„Toate plăţile pe care le-am făcut şi le vom face pe viitor se vor face în urma unor verificări riguroase pentru ca banii de la bugetul ministerului să ajungă la cei care au executat lucrările conform contractelor”, a declarat ministrul Ion Ştefan, cu ocayia celei dintâi alocări suplimentare.