Bugetul pe 2019 a fost construit pe un deficit bugetar de 2,55% din PIB și o creștere economică de 5,5% din PIB, a detaliat marți ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, precizând că proiectul ar urma să fie publicat pe site-ul instituției în această seară.
Teodorovici spune că întârzierea publicării bugetului, care ar fi trebuit depus în Parlament, conform legii, pe 15 noiembrie 2018, nu a afectat funcționarea instituțiilor publice.
”Nu afectează deloc (n.red. întârzierea bugetului), pentru că există un cadru legislativ pentru funcţionare, pe baza bugetului din anul anterior, chiar dacă nu s-a adoptat bugetul. De ce am întârziar? Pentru că discuţiile au fost destul de largi cu toţi actorii, Parlamentul a fost în vacanţă”, a declarat ministrul.
Cu toate acestea, primarii marilor orașe din România au acuzat Guvernul că nu au fost consultați în legătură cu alocările bugetare pentru 2019, dar și că au aflat, ”pe surse” că în municipii se va întoarce doar 45-50% din impozitul pe venit colectat, față de 60% cât ar fi fost necesar pentru a se compensa efectul reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%. Primarii s-au întânit miercuri cu ministrul Finanțelor.
În legătură cu bugetul pe anul viitor, Teodorovici a mai precizat că bugetele pentru educație și sănătate au fost majorate, dar și că Apărarea va primi tot 2% din PIB.
”Începând cu acest an, foarte important, este modul în care se fac deschiderile către ministere. Aici, legea prevede deja că ministrul de Finanţe face o analiză, de la caz la caz şi aprobă sau nu deschiderea sau angajamentele şi partea de credite bugetare. Este o abordare logică, care ne dă nouă siguranţa, ca Minister de Finanţe, că banii vor fi construiţi aşa cum trebuie, în timpul asumat de fiecare minister în parte şi fără a avea surprize pe final de an, vizavi de cheltuieli excesive sau investiţii nerealizate”, a ținut să menționeze ministrul Finanțelor.