(Corespondență de la Bruxelles)
Comisarul european Gunther Oettinger (foto) a prezentat marți, în Comitetul pentru Buget al Parlamentului European, proiectul de buget al Uniunii pentru anul 2018 – un buget care ”nu este revoluționar”, spune Oettinger, și din cauză că ”prietenii noștrii din Marea Britanie au ales să iasă”.
Statistic însă, bugetul din 2018 al UE este cel mai mare din istorie: 160,6 miliarde euro, mai mare cu 1,4% mai mult decât în 2017.
Și plățile sunt fără precedent: 145,4 milioane euro, un plus de 8,1% față de 2017.
”Semnificația este că UE iese din stagnare. Sunt bani pentru proiecte dorite de statele membre”, a afirmat marți comisarul Gunther Oettinger.
Din prezentarea susținută în fața Comisiei de Buget a Parlamentului European, proiectul de buget 2018 respectă prioritățile politice votate de Parlament, în martie:
- Migratie, protectie și control la frontiere
- Creșterea locurilor de muncă în special pentru tineret
Pentru capitolul ”securitate și migrație”, Comisia propune un buget de 4,1 mld euro. ”Sunt 22 mld euro în total, pentru perioada 2015-2018. Vom susține statele europene afectate de migrație. Controalele la frontiere vor fi întărite și și statele vor beneficia de finanțări europene”, a declarat Oettinger.
Ajutor pentru migranții din Turcia, pentru un ”potențial nou acord” cu Ankara
200 milioane de euro sunt alocate pentru urgențe în domeniul umanitar, pentru situații de criză care pot apărea eventual în interiorul UE.
Proiectul alocă 1,9 miliarde euro pentru combaterea cauzelor migrației și un ajutor de peste 230 milioane euro pentru regiuni extra UE, în zone care prezintă pericol în ceea ce privește fluxurile migratiei.
O nuanță importantă în relația cu Turcia a fost subliniată de comisarul Oettinger:
”Trebuie să fim parteneri credibili pentru un potențial nou acord Turcia-UE. Vom aloca bani pentru constituirea unor tabere de refugiați care să ofere condiții decente de trai. Indiferent de poziția noastră politică față de regimul de la Ankara trebuie să adresăm situația refugiaților”, a precizat Gunther Oettinger în fața membrilor comisiei de buget.
Aproape jumătate din buget – pentru redresare economică și locuri de muncă
Cel mai important, spune comisarul pentru Buget, 48% din bugetul total este alocat redresării economice și pentru crearea de locuri de muncă. Alte programe care beneficiază de alocări importante:
- Orizont 2020, majorare 770 mil euro. ”Programul de cercetare are o acceptanță majoră”, afirmă Oettinger.
- Facilitatea pentru conectarea Europei, 220 milioane euro, program prin care se dorește crearea de 7.000 de zone cu acces gratuit wifi
- Erasmus plus, 200 mil euro
- Planul Junker, suma totală 16 miliarde euro ”Și ne gândim la prelungirea programului”, afirmă Oettinger.
- Cercetare în domeniul apărării, o prioritate pentru coordonarea proiectelor și pentru măsuri de achiziții comune: 90 milioane euo până în 2020, din care 40 milioane euro bugetați în 2018
- Corpul de solidaritate- voluntariat tineri: 89 mil euro 2018, fără a afecta Erasmus, ci bani noi.
Descărcați AICI prezentarea comisarului Oettinger
Cheltuieli: Bugetul de pensii al birocrației – cu sprijin de la statele membre
La capitolul Cheltuieli administrative, Gunther Oettinger a vorbit de planul de reducere de personal în instituțiile UE, o reducere cu 5% până în 2020.
Oettinger a admis însă faptul că instituțiile nu doar că nu fac economii, dar au proiectat bugete mai mari în 2018.
”Sunt investiții necesare în continuare- în infrastructură IT, în clădirile învechite, avem plan de eficientizare energetica. Pentru asta sunt necesare majorări”, afirmă comisarul european.
Dar cel mai îngrijorător este faptul că bugetul de pensii al instituțiilor europene devine nesustenabil, fiind foarte posibil ca Bruxelles să ceară ajutor statelor membre în această chestiune.
”Sunt îngrijorat în ceea ce privește cheltuielile cu pensia foștilor angajați. Oamenii își merită pensiile, fără discuție. Noi însă nu avem bază de capital pentru asta. Vom avea un val de pensionări în curând. Bugetul pe 2018 are un plus 2,1 %. Dar marja asta va crește permanent. Ar trebui să discutăm cu statele membre, să vedem dacă nu pot face plăți direct în acest buget de pensii.” , afirmat comisarul.
Noile provocări au nevoie de fonduri noi
Raportor general pe proiectul de buget 2018 din partea Parlamentului European, Siegfried Mureșan a vorbit după comisarul Oettinger despre acest proiect.
”Proiectul pe care ni l-ați prezentat ține cont de prioritățile aprobate de Parlament în martie. Noi credem că noile provocări, pe care nu le-am anticipat in trecut, ar trebui să beneficieze de fonduri noi. Sperăm că Marea Britanie să nu blocheze și după alegerile din iunie revizia cadrului bugetar multianual, nu de alta, dar în trecut ne acuzau de birocrație și ar surprinde dacă ar menține această atitudine.” afirmă Mureșan