4 noiembrie, 2013

Bugetul pe anul viitor va fi construit pe un deficit de 2,2% din PIB şi o creştere economică de 2,2%.  În acelaşi timp, se introduc o taxă de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil şi un impozit pe construcţii speciale, şi creşte salariul minim pe economie, a anunţat premierul Victor Ponta, luni, la finalul negocierilor cu Misiunea FMI-CE-Banca Mondială.

Indicatorii

  • Creştere economică de 2,2%
  • Deși deficitul a fost convenit inițial la 2%, a fost acceptată de către creditorii internaționali o mărire, la nivelul de 2,2%, cu condiția ca cei 0,2% suplimentari să fie folosiți la cofinanțarea proictelor europene.
  • S-a prevăzut în datele de construcţie a bugetului ca investiţile să depăşească 6% din PIB pentru a da posibilitatea să continue creşterea economică.

Cota unică rămâne 16%

Cota unică va fi menţinută la actualul nivel de 16%, fără să se treacă la o impozitare progresivă, pentru a se respecta condiţia PNL şi pentru că aşa s-a convenit încă de la formarea USL.

7 eurocenţi la litrul de carburant, pentru proiectele de infrastructură rutieră

Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, bani ce vor ajunge într-un fond special destinat marilor proiecte de infrastructură rutieră.


Este taxa de care vorbea fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, dar puţin mai mică decât cea gândită de liberal, care dorea 10 eurocenţi pe litrul de combustibil.  

Impozit pe construcțiile speciale ale persoanelor juridice

De asemenea, se introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale, exceptate acum. Este vorba despre reţelele electrice, eoliene şi hidrologice.

Potrivit Codului fiscal, sunt considerate construcţii speciale sondele de ţiţei, gaze, sare, platforme de foraj marin, centrale hidroelectrice, termoelectrice, nuclearoelectrice, staţii de transformare şi de conexiuni, precum şi clădirile şi construcţiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, reţele aeriene de transport şi distribuţie a energiei electrice şi stâlpii aferenţi acestora, cabluri subterane de transport, instalaţii electrice, canalizări şi reţele de telecomunicaţii subterane şi aeriene, căi de rulare, de incintă sau exterioare, galerii subterane, planuri înclinate subterane şi rampe de puţ, puţuri de mină, coşuri de fum, turnuri de răcire, baraje şi construcţii accesorii, diguri, construcţii-anexe, de îmbunătățiri funciare, porturi, canale navigabile cu ecluzele şi staţiile de pompare aferente canalelor, poduri, viaducte, apeducte şi tuneluri, reţele şi conducte pentru transportul sau distribuţia apei, produselor petroliere, gazelor şi lichidelor industriale etc.

Nu sunt impozitate construcţiile care se află în proprietatea persoanelor fizice şi sunt utilizate în scop propriu.


Piscinele, despre care s-a vorbit în ultimul timp în presă, se impozitează doar dacă au destinaţie comercială, a precizat ministrul Daniel Chiţoiu.

Nu va exista nicio derogare

„Toate companiile care deţin construcţii speciale vor fi impozitate, deci inclusiv E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz… Nu numai companiile de stat, dar şi companiile private (…) Stabilim în perioada imediat următoare (nivelul taxării – n.r.), noi stabilim ca măsură de principiu, măsură ce vom impozita ca şi construcţie specială, depinde de categoria de construcţie specială, va avea o cotă diferenţiată”, a explicat ministrul Chiţoiu.

Accizele se vor indexa în funcţie de rata inflaţiei

„Vom indexa accizele în funcţie de rata inflaţiei. Din fericire, inflaţia a avut şi va avea pentru 2013 o cotă scăzută şi, evident, influenţa acestora va fi destul de mică”, a spus Victor Ponta.

Banca Centrală Europeană a anunţat la 1 octombrie un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% faţă de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizată în acest an.

CAS vor fi reduse cu 5%, din iulie, numai dacă vor exista bani

Nivelul contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) ar putea fi redus cu 5 puncte procentuale, din al doilea semestru al anului viitor, dacă Guvernul va identifica până la 1 iulie toate resursele care să permită compensarea integrală a efectelor acestei măsuri.

„A fost tema cea mai intens discutată pe parcursul acestor zile şi va exista în Memorandumul de înţelegere un angajament foarte clar de scădere semnificativă – şi din punctul nostru de vedere «semnificativ» este mai mult decât 3%, este 5%, care ar avea într-adevăr un impact pentru mediul de afaceri conform studiilor – din al doilea semestru al anului, cu obligaţia din partea Guvernului de a identifica până la 1 iulie toate resursele necesare pentru ca impactul bugetar să fie neutru, adică ceea ce pierdem prin reducerea CAS să compensăm din venituri suplimentare sau din realocarea altor fonduri sau reducerea de cheltuieli”, a spus Victor Ponta.

PNL îşi dorise scăderea CAS cu trei puncte procentuale, încă de la începutul anului 2014, după cum a explicat liderul liberal Crin Antonescu.

Salariul minim va ajunge la 900 de lei

Salariul minim brut va fi majorat anul viitor în două etape:

  • la 850 lei, începând cu 1 ianuarie
  • la 900 lei, de la 1 iulie

Vor exista şi creşteri salariale, dar nu pentru toţi bugetarii, ci doar pentru câteva categorii, printre care profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi.

Nu s-au precizat procentele prevăzute pentru aceste majorări.

„Avem şi un fond de creştere a salariilor în domeniul bugetar, nu va fi o creştere egală pentru toţi angajaţii, ci va fi o creştere ţintită pentru anumite categorii. Vom continua, de exemplu, negocierile pentru a stabili gradul în care vor creşte salariile medicilor rezidenţi, ale profesorilor debutanţi şi ale altor categorii”, a spus premierul Victor Ponta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: