miercuri

5 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 iulie, 2020

Mii de persoane s-au adunat vineri seara la sediul publicației independente Index.hu, în semn de solidaritate cu jurnaliștii care au demisionat în masă, acuzând presiuni politice.

Participanţii la miting au pornit de la clădirea în care se află sediul redacţiei şi s-au îndreptat spre reşedinţa oficială a prim-ministrului Viktor Orban din Castelul Buda scandând „Democraţie!” şi „Ne-am săturat!”, scrie Agerpres.

Mai mult de două treimi din redacția a ceea ce reprezintă ultima publicație independentă relevantă din Ungaria și-au dat demisia ca formă de protest pentru concedierea redactorului-șef.


Redactorul-șef al site-ului, Szabolcs Dull, a fost îndepărtat din funcție la începutul acestei săptămâni. El a acuzat că independenţa instituției media este în pericol. Publicația este deținută printr-o organizație care a ajuns la începutul acestui an sub controlul unui om de afaceri cu simpatii pentru premierul Viktor Orban.

În urmă cu aproximativ o lună, Index.hu şi-a setat aşa-numitul „barometru de independenţă” la „ameninţat”, pentru a semnala încercări din exterior de a influenţa conţinutul editorial.

După discuții eșuate cu managementul, în care au cerut repunerea în funcție a redactorului-șef demis, 70 de jurnaliști au decis să renunțe, adică aproape toată echipa.

Vera Jourova, vicepreședintel al Comisiei Europene, a spus că are „îngrijorări mari! legate de situația de la Index.hu, cel mai mare portal independent de știri din Ungaria, transmite Politico.


Ea s-a referit la demiterea redactorului-șef după ce acesta semnalase „presiuni externe”, dar și la faptul că mai mulți ziariști de la portatul Index.hu au demisionat după îndepărtarea acestuia.

„Mi-am exprimat îngrijorările serioase legate de situația presei ungare în general și despre situația de le Index”, a declarat Jourova, care este vicepreședinte al Comisiei Europene

Vera Jourova, vicepreședinte pentru valori și transparență. al Comisiei Europene, a spus că are „îngrijorări mari! legate de situația de la Index.hu. „Mi-am exprimat îngrijorările serioase legate de situația presei ungare în general și despre situația de le Index”, a spus ea.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: