17 decembrie, 2015

protest-transportatori-bucuresti
Piața Victoriei, transformată în parcare

Sute de taxiuri și microbuze blochează traficul în Capitală, pentru a cere reducerea tarifului RCA şi eliminarea supraaccizei din preţurile carburanţilor începând din ianuarie 2016. Acţiunea de protest a început la ora 10.00, în parcarea din Piaţa Victoriei, pe bulevardul Kiseleff şi pe străzile din apropiere.

Circulaţia rutieră este închisă, de la ora 5.00, pe şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Victoriei până la Piaţa Presei, unde sunt parcate maşinile transportatorilor.

Reprezentanță ai protestatarilor au solicitat o întrevedere cu premierul Dacian Cioloș. Premierul, care pleacă joi la Bruxelles, a decis ca delegația transportatorilor să fie primită la guvern, pentru discuții cu o echipă formată din oficiali ai Ministerului Transporturilor și ai Cancelariei.


harta proteste

Organizatorii – Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Naţională a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi (ANTTI), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) şi Asociaţia Operatorilor de Transport (APULUM) – au anunţat că la protest vor participa aproximativ 9.000 de oameni, 7.000 de autobuze, autocare şi taxiuri care aparţin patronatelor cu activitate în domeniul transportului public de persoane şi aproximativ 900 de autocamioane din domeniul transporturilor de marfă.

Preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, a declarat că s-a recurs la această formă de protest pentru a atrage atenţia că măsurile luate în ultimul timp afectează atât transportatorii, cât şi cetăţenii posesori de autovehicule, care vor plăti RCA de aproximativ 1.000 de euro anual, mult peste puterea financiară a românilor.

„De asemenea, creşterile de taxe din transporturi vor afecta toate celelalte industrii şi comerţul, prin creşterea preţurilor, astfel încât va produce o scădere a puterii de cumpărare, ce-i va afecta pe toţi românii”, a mai spus Vasile Ştefănescu.


Transportatorii solicită intervenţia autorităţii pentru un cost al primei RCA suportabil, în condiţiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300 la sută în ultimele şase luni pentru activitatea de transport persoane şi transport marfă, inclusiv taxi.

De asemenea, transportatorii solicită:

  • eliminarea supraacizei, începând cu data de 1 ianuarie 2016
  • intervenţia Guvernului pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligaţi să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deşi obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane, şi nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze, taxiuri
  • urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate şi aprobate în Comisiile de dialog social (modificarea HG 69), documente care ar trebui înaintate la guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: