vineri

29 martie, 2024

28 iulie, 2018

Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat joi o rectificare bugetară, ocazie cu care a decis să finanțeze noi proiecte pentru București.

Capitala are un buget aprobat pentru 2018 de 7,36 miliarde lei.

Ce a decis joi CGMB:

 Programul ”Ochelari pentru vârsta a treia”


Primăria Capitalei va oferi un sprijin financiar de până la 250 de lei pensionarilor care au pensia mai mică decât salariul minim net pe economie, pentru achiziţionarea unei perechi de ochelari.

Proiectul este intitulat „Lumina ochilor, cea mai importantă. Ochelari pentru vârsta a treia” şi va fi implementat de Centrul pentru seniori.

Municipalitatea estimează că în Bucureşti sunt aproximativ 200.000 de astfel de pensionari şi a calculat un buget al proiectului de aproximativ 11 milioane de euro.

Mașină electrică or frigider și plasmă

Primarul Capitalei Gabriela Firea a depus un amendament pentru ca cele 5.000 de eco-vouchere în valoare de 9.000 de lei, propuse iniţial pentru achiziţionarea de maşini mai puţin poluante în schimbul celor vechi, duse la casare, să fie folosite şi pentru cumpărarea de electronice şi electrocasnice. Amendamentul acesteia a fost admis, proiectul fiind aprobat în şedinţa de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Ne dăm în bărci de Ziua Capitalei


Primăria Capitalei a mai aprobat o cheltuială de 2,3 milioane de lei pentru organizarea unor evenimente de Zilele Bucureştiului, cu concerte pe o scenă plutitoare pe Dâmboviţa şi pentru deplasarea unei flotile de bărci care să reprezinte regiunile istorice ale României din ţara noastră până în Londa, la Festivalul Tamisei.

Proiectul Regata Marii Uniri – Flotila România Centenar 2018 se va derula în colaborare cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 şi cu Institutul Cultural Român Londra, la propunerea Asociaţiei.

Tot joi, Consiliului General al MunicipiuluBucureşti a decis să finanțeze cu 92,7 milioane lei reabilitarea și modernizarea Autobazei RATB Giurgiului. Scopul modernizării autobazei este creşterea capacităţii de garare a RATB. Autobaza Giurgiului a fost dată în folosinţă în 1970, iar în prezent se află în conservare. Lucrările vor fi realizare în aproximativ doi ani.

Rata la BOR: 2,3 milioane de euro

Consilierii generali au mai votat joi un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetară, Primăria Capitalei alocând o nouă sumă de bani pentru lucrările de la Catedrala Mântuirii Neamului. Astfel, pe lângă cei 15 milioane de lei (în jur de 3 milioane de euro) alocaţi deja în buget, vor mai fi daţi încă 10 milioane de lei (aproximativ 2,3 milioane de euro). Şi alte lăcaşe de cult vor primi sprijin financiar.

Pe de altă parte, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, proprietarii de clădiri din Bucureşti vor primi amenzi între 5.000 şi 8.000 de lei dacă nu reabilitează faţadele imobilelor pe care le deţin.

Regulamentul este valabil pentru toate clădirile din Bucureşti şi este adresat tuturor proprietarilor de clădiri, persoane fizice şi juridice, dar şi autorităţi ale administraţiei publice şi instituţii publice care deţin clădiri din Bucureşti care, prin nivelul de degradare, pun în pericol oamenii sau afectează calitatea mediului sau spaţiilor publice.

Municipalitatea va mai aloca 42 de milioane de lei pentru consolidarea monumentelor istorice şi un milion de lei pentru restaurarea Palatului Voievodal „Curtea Veche” (până la 7,7 milioane de lei).

Încă aproape 9 milioane de lei vor fi alocaţi pentru Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSMB) pentru bunuri şi servicii şi 5 milioane de lei pentru diverse reparaţii. Potrivit proiectului de rectificare, se doreşte realizarea unei pagini web pentru Spitalul de Copii ŢVictor Gomoiu” şi a unui studiu de fezabilitate pentru achiziţionarea serviciilor de consultanţă şi analiză pentru informatizarea cabinetelor medicale şcolare şi universitare aflate în subordinea ASSMB.

Se mai alocă, de asemenea, tot la ASSMB, aproape 4 milioane de lei pentru modernizarea, securizarea şi eficientizarea reţelelor şi sistemelor de distribuţie apă potabilă, încălzire şi alimentare din spitale şi aproape 11 milioane de lei pentru reabilitarea blocului operator al Spitalului Clinic „Dr. I. Cantacuzino”.

Potrivit rectificării, se diminuează bugetul Poliţiei Locale – 8 milioane de lei (până la 66,4 milioane de lei), al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement – aproape 3 milioane de lei (rămânând cu 146 de milioane de lei) şi de la Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic – peste 4,8 milioane de lei (până la 71,8 milioane de lei).

În schimb, se alocă aproape 6,3 milioane de lei pentru Administraţia Clădiri Rezidenţiale şi Administrative, pentru construirea de locuinţe sociale şi tineret, peste 7,8 milioane de lei pentru Centrul Cultural Lumina, pentru diverse cheltuieli cu chiria, salariile, materialele de birotică, dar şi maşini, echipamente şi mijloace de transport.

Context: de la programul ”prima noapte de dragoste”, la programul ”prima castrare”

Sub mandatul Gabrielei Firea, bucureștenii au primit tot felul de ”cadouri”.

În iunie 2017 de exemplu, CGMB a decis că stăpânii de câini şi pisici de rasă comună şi fără pedigree vor putea să îşi castreze gratuit animalele de companie, costurile operaţiilor urmând să fie suportate de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

În 2018, primăria a acordat cam 20.000 de vouchere pentru cumpărarea de biciclete, lipsind însă preocuparea pentru amenajarea de piste speciale pentru bicicliști.

O grijă aparte a fost arătată promovării ”familiei tradiționale”, primarul general și CGMB aprobând un stimulent financiar în valoare de 2.500 de lei pentru fiecare nou-născut, conform unui proiect de hotărâre adoptat în iunie 2017.

În iunie 2018, primăria a dat primele vouchere pentru ajutor femeilor gravide, viitoarele mamici primind câte 2.000 de lei.

În mai 2017, s-a aprobat inclusiv un ajutor pentru căsătorie (1.500 de lei). Condițiile pentru primirea acestui ajutor sunt ca cel puțin unul dintre soți să fie la prima căsătorie, să aibă reședința în București și să aibă vârsta între 18 și 35 de ani. Primăria poate acorda și derogări de la aceste condiții, cu aprobarea Primarului Capitalei.

Ajutoare (aproximativ 11.000 lei- banii se vor acorda sub formă de vouchere în trei tranşe doar în baza scrisorii medicale) s-au mai aprobat pentru fertilizare in vitro (martie 2018) și pentru familii monoparentale (octombrie 2017, maximum 1.200 lei)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: