miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 mai, 2022

Investițiile străine directe în economia României au însumat 2,3 miliarde de euro în primele trei luni ale anului, în creștere cu 10,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), consultate de economiștii Băncii Transilvania.

Evoluția ”confirmă încrederea capitalului străin în potențialul de creștere și dezvoltare din economia națională”, precizează Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică la BT, într-o notă transmisă investitorilor.

Dintre cele 2,3 miliarde de euro, 1,9 miliarde de euro reprezintă participații la capital.


Totodată, el punctează evoluția mixtă din industrie. Pe de o parte, comenzile noi în industria prelucrătoare au crescut pentru a cincea lună la rând în martie, cu o dinamică anuală în accelerare la 27,4% (maximul din iunie 2021), conform Institutului Național de Statistică (INS). În trimestrul întâi, indicatorul s-a majorat cu 22,5% față de T1 2021, ”pe fondul redeschiderii economiei, nivelului redus al costurilor reale de finanțare și intensificării presiunilor inflaționiste”, arată specialistul.

Pe de altă parte, datele INS indică scăderea industriei cu 0,7% lună/lună și cu 1,6% an/an în martie (declin cu 0,2% an/an în T1), pe fondul șocurilor din sfera ofertei și evenimentelor din Ucraina.

Scenariul cu care lucrează BT prevede o creștere a investițiilor productive cu dinamici anuale de 4,7% în 2022, 4,1% în 2023, respectiv 5,5% în 2024.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: