Guvernul a încheiat marţi discuţiile tehnice asupra proiectului bugetului de stat pe 2015, purtate la Bucureşti cu experţi ai FMI şi Comisiei Europene, o “evaluare completă” urmând să fie efectuată, potrivit unui comunicat emis miercuri de Bruxelles, în ianuarie 2015.
În Declarația la încheierea misiunii comune FMI/CE în România, oficialii europeni transmit:
“Echipele au ajuns la o înțelegere amplă cu autoritățile asupra bugetului 2015, în linie cu obiectivele programului sprijinit prin intermediul acordului de tip stand-by cu FMI și a asistenței pentru balanța de plăți din partea CE.
Proiectul de buget va include o țintă de deficit de 1.8% din PIB în termeni de lichidități și de 1,2% din PIB în termeni ESA. Acest lucru este în concordanță cu atingerea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO) al unui deficit structural de 1% din PIB (bază ESA) în 2015, în paralel cu facilitarea unei mai rapide absorbții a fondurilor europene.
O misiune comună pentru o evaluare completă a programului va fi organizată în ianuarie.”
Potrivit unui anunţ făcut miercuri de către premierul Victor Ponta, bugetului de stat pe 2015 ar urma să se închidă cu un deficit pe cash de 1,83% din PIB. Faţă de procentul de 1,4% din PIB convenit în planul de convergenţă, deficitul creşte cu echivalentul sumelor pentru cofinanţarea proiectelor europene, însă nu conţine suplimentarea de buget pentru Armată, convenită în interiorul NATO.
Guvernul contează pe venituri bugetare de 225 miliarde de lei şi estimează cheltuieli bugetare de 238 miliarde de lei, din care rezultă un deficit de 19 miliarde de lei.
În declaraţia sa de marţi, premierul Ponta a reluat câteva asigurări legate de fiscalitatea anului 2015 şi a asigurat că toate măsurile cu caracter “reparatoriu sau social” adoptate în 2014 se regăsesc în buget. Premierul a anunţat şi două noutăţi: scăderea TVA, de la 24% la 9%, la pachetele turistice all inclusive, şi plata anticipată a titlurilor executorii aferente anului 2016 în 2015.
(Citiţi şi “Acordul de principiu cu Troica: 1,83% deficit, fără creșterea de la Armată”)
Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a afirmat marţi că singurul punct în care echipele de negociatori nu au căzut de acord a fost cel legat de nivelul veniturilor bugetare. Potrivit declaraţiilor făcute la Realitatea TV de către mministrul Vâlcov, partea română a acceptat să treacă în bugetul pe 2015 nivelul veniturilor estimate de experţii internaţionali, cu amendamentul că, în situaţia în care aceste venituri ating estimările române, diferenţa să fie alocată pentru „noi măsuri de relaxare fiscală”.