marți

19 martie, 2024

20 octombrie, 2019

Bruxelles-ul, scrie The Guardian, evită să se lase atras în drama politică desfășurată la Westminster (sediul Parlamentului britanic). Ambasadorii statelor UE, reuniți duminică dimineață, în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER), au decis să ignore pe moment votul din Camera Comunelor și poziția lui Boris Johnson și să continue procedurile de ratificare a Acordului  de retragere din UE a Marii Britanii.

Numai după ce PE va vota se va discuta posibila amânare a Brexitului.

Negociatorul – șef al UE, Michel Barnier, a declarat duminică, la ieșirea din ședința COREPER, că procesul de ratificare se derulează “normal”.


Acordul convenit cu Boris Johnson va fi trimis luni Parlamentului European, eurodeputații urmând să voteze marți acest document ce nu a fost încă aprobat de parlamentarii britanici.

În paralel, surse diplomatice au declarat că președintele Consiliului European, Donald Tusk, va consulta liderii de stat și de guverne din UE pentru a vedea dacă sunt dispuși la o amânare a ieșirii Marii Britanii din Uniune.

Ambasadorii nu au abordat subiectul la reuniunea COREPER de duminică.

Întrunirea COREPER a avut loc după ce Camera Comunelor a votat sâmbătă pentru amânarea ieșirea Marii Britanii din UE până după adoptarea legislației prin care s-ar implementa acest acord convenit cu Bruxellesul. Votul îl obliga pe prmeier să ceară o amânare a Brexitului.


Boris Johnson a trimis însă la Bruxelles, trei scrisori oficiale:

  • în prima, nesemnată și considerată ca fiind din partea Parlamentului, cere amânarea ieșirii din UE până la 31 ianuarie 2020, așa cum i-au impus deputații
  • a doua este o scrisoare explicativă din partea ambasadorului Marii Britanii la UE
  • a treia este o scrisoare personală și semnată în care explică de ce el, premierul, este împotriva solicitării de amânare a Brexitului

În mesajul semnat, Boris Johnson avertizează asupra “impactului coroziv” al unei eventuale prleungiri a amânării și atrage atenția că “o extindere suplimentară ar dăuna intereselor Regatului Unit și celor ale partenerilor din UE și relația dintre noi”.

De asemenea, el își exprimă încrederea că legislația Brexit va fi adoptată până la 31 octombrie, astfel încât retragerea din Uniune va putea avea loc la termenul fixat inițial și dorit de el.

John McDonnell, unul dintre liderii Partidului Laburist, de opoziție, care l-a acuzat pe premier că “tratează cu dispreț Parlamentul și instanțele”.

“Refuzul său  infantil de a semna scrisoarea confirmă ceea ce am bănuit întotdeauna, că Johnson se consideră mai presus de lege și de răspundere”, a mai spus McDonnell, într-un mesaj pe Twitter.

Franța îi cere lui Boris Johson să clarifice bizareria celor trei scrisori

Președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut premierului britanic Boris Johnson să clarifice poziția lui privind Brexit, în contextul celor trei scrisori trimise autorităților UE.

„Președintele a discutat cu premierul britanic și i-a transmis părerea sa privind nevoie unei clarificări”, a informat un oficial din admininistrația prezidențială a Franței.

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: