vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 iulie, 2020

Negocierile pe marginea următorului buget multianual al UE, cu cea mai importantă componentă a sa, planul de relansare economică, continuă la Bruxelles și luni. Negocierile bilaterale sau în grup au continuat pe parcursul întregii nopți de duminică spre luni, iar liderii UE au avut o scurtă întâlnire luni dimineața pentru a se pune la curent cu noutățile.

La ora 17.00, ora Bucureștiului, Consiliul va avea o nouă ședință de plen, a anunțat purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European.


Discuțiile se vor purta în jurul unei noi formule de compromis propuse de președintele Consiliului, Charles Michel:

  • Bugetul Fondului de relansare rămâne neschimbat (750 miliarde euro), se schimbă însă structura acestuia: 390 miliarde granturi, 360 miliarde credite.
  • Granturile au atașate condiții de acordare

Propunerile par să mulțumească oarecum Austria și Țările de Jos (grupul ”austerilor”, la care s-a adăugat Finlanda, insistă în continuare ca procentul granturilor să mai scadă), dar nu au încă acordul Ungariei, Poloniei și Greciei.

Un alt dezacord vizează calendarul repartizării acestor bani – statele dezvoltate insistă ca majoritatea fondului să fie cheltuită în următorii 2 ani, alte state, inclusiv România, cer o perioadă mai lungă pentru a fi sigure că pot atrage în totalitate fondurile repartizate.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: