14 ianuarie, 2016

david cameronUn acord între statele membre privind reformele cerute de Marea Britanie pentru a rămâne în Uniune va fi redactat până la sfârșitul acestei luni, astfel încât liderii UE să-l poată discuta la summitul din 18 și 19 februarie, potrivit unui  diplomat european.

Premierul David Cameron s-a declarat “rezonabil încrezător” că va obține o înțelegere pentru schimbarile propuse în patru domenii-cheie, până la jumătatea anului 2016.

„Cred că un draft ar putea fi pus pe masă la începutul lunii februarie”, a declarat diplomatul european, sub protecția anonimatului, citat de Eubussiness.com


Oficiali din Marea Britanie, celelate 27 de state ale UE, precum și Comisia Europeană au avut „discuții intense” în încercarea de a ajunge la o înțelegere, a mai adăugat diplomatul.

Liderii UE vor organiza la Buxelles un summit, pe 18 și 19 februarie, la care speră să se ajungă la un acord privind răspunsul ce va fi dat Marii Britanii, indiferent de natura lui.

Referendumul pentru ieșirea Marii Britanii din UE trebuie organizat până la sfârșitul anului 2017, dar Cameron a dat un indiciu clar într-un interviu acordat duminică BBC că el ar putea avea loc până la sfârșitul acestui an: „Mi-ar plăcea să vedem un acord în februarie și apoi referendumul care-i va urma”.

Premierul Cameron a explicat că cea mai controversată propunere (a patra, care prevede neacordarea beneficiilor pentru imigranți în primii patru ani de la intrarea lor în Marea Britanie) este „încă pe masă”, dar ar putea accepta și un alt plan, la fel de puternic, de combatere a așa-numitului “turism pentru beneficii”.


Celelalte trei cereri întâmpină o opoziție mult mai redusă din partea statelor membre.

Ministrul belgian de Externe, Didier Reynders, a avertizat miercuri că David Cameron nu se poate aștepta la o formă de aderarea specială, „a la carte”, pentru Marea Britanie.

„Există linii roșii pentru noi”, le-a declarat Didier Reynders jurnaliștilor de la Bruxelles: „Nu vom da înapoi dacă nu va decide toată lumea (toate cele 28 de state UE) că vom transfera unele puteri înapoi la statele membre.”

Ministrul și-a exprimat și reticența față de o altă cerere, cea privind protecția acordată statelor non-euro.

„Cameron se teme că pașii pe care îi facem în zona euro ar putea afecta City și pentru poziția Londrei… dar e un pic ciudat să-și facă griji cu privire la moneda euro, în condițiile în care ne spune mereu că nu vrea să fie parte a spațiului euro. Trebuie să se lămurească ce vrea!”, a mai spus minsitrul belgian.

„Așadar, trebuie să găsim formule, și formule există” pentru un acord, a mai adăugat ministrul belgian Didier Reynders.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: