fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

Motorul industriei prelucrătoare pierde 25% din putere: 600 de companii din industria de componente auto încasează cu 4,75 mld. euro mai puțin decât în 2019

Cifra de afaceri totală a sectorului industrial de componente auto din România s-ar putea reduce cu 25% pe întreg anul 2020, față de 2019, ca… Mai mult

20.09.2020

La obiect

România – în topul european al reducerii exporturilor și într-o poziție slabă în regiune

Datele publicate de Eurostat plasează România imediat după podium între cele mai afectate state UE de pandemie în ceea ce privește exporturile realizate pe primele… Mai mult

17.09.2020

La obiect

Alarmă în Indexul BM: Copiii români nu vor atinge decât 58% din potențialul lor de productivitate

În medie, un copil născut acum în România va atinge doar jumătate din potențialul unui adult cu stare de sănătate bună și complet educat, atrage… Mai mult

17.09.2020

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Brexit – negocieri / Progrese insuficiente față de cererile UK: Marile teme revin în discuție

de Iulian Soare 2.2.2016

ue marea britaniePreședintele Consiliului European a prezentat marți răspunsurile pregătite la cererile puse de Marea Britanie pentru a nu ieși din Uniunea Europeană.

Negocierile vor continua, până pe 18 februarie, când șefii de stat și de guvern vor vota la Consiliul European înțelegerea oferită Londrei. Dacă se va ajunge la o înțelegere atunci, referendumul pentru rămânerea sau ieșirea din UE va avea loc pe 23 iunie.

Primele trei condiții ale Marii Britanii sunt ca și acceptate, problema rămâne în continuare la punctul 4, privind interzicerea beneficiilor sociale în primii patru ani pe care un muncitor din celelate state membre îi petrece în insulă.

„A fi sau a nu fi împreună, aceasta este întrebarea”, a scris Donald Tusk pe Twitter și a publicat propunerile sale pentru un nou acord cu Marea Britanie în UE.

„Proiectul documentului de renegociere al UE prezintă un progres real în cele patru domenii în care Marea Britanie are nevoie de schimbare, însă mai sunt multe de făcut”, a comentat pe Twitter David Cameron.

Guvernanța economică

Marea Britanie vrea ca statele care nu fac parte din Zona Euro să fie ferite de efectele unei posibile uniuni fiscale şi să primească asigurări că nu va mai contribui la bailout-urile viitoare.

Ce propune Donald Tusk:

  • Proiectul Deciziei șefilor de stat stabilește principii pentru a asigura respectul reciproc între statele membre care participă la Uniunea Economică și Monetară, pe de o parte, și celelalte state.
  • Astfel poate fi deschisă calea pentru continuarea integrării în zona euro și protejarea, în același timp, a drepturilor și competențelor statelor membre neparticipante în zona euro.
  • Banii cetățenilor britanici nu vor fi folosiți să sprijine zona euro.
  • Supravegherea instituțiilor financiare din afara zonei euro rămâne în responsabilitatea guvernelor naționale.
  • Mecanism pentru ca statele non-euro să primească asigurări referitor la deciziile statelor care au adoptat moneda unică. Oferirea garanțiilor necesare cu privire la statele membre UE din afara zonei euro nu poate constitui un veto sau o amânare a deciziilor urgente, se precizează în draftul Consiliului trimis statelor membre.

Competitivitate

Pentru competitivitate, proiectul de decizie a șefilor de stat și de guvern, împreună cu o declarație mai detaliată a Consiliului European și o declarație al Comisiei, va stabili angajamentul pentru creșterea competitivității.

Periodic va fi evaluat progresul făcut pentru simplificarea legislației și reducerea poverii administrative asupra întreprinderilor.

Suveranitate

Donald Tusk propune ca statele membre să ia în considerare renunțarea la un act legislativ în cazul în care un număr de parlamente naționale se opun acestuia pe motive de subsidiaritate, dacă nu se ajunge la rezolvarea unor formule de compromis.

David Cameron dorește introducerea “cartonașului roșu”, care ar permite ca o măsură a CE să fie blocată de cel puțin 55% din parlamentele naționale din UE și ar oferi garanția că CE “nu va mai putea ignora dorințele parlamentelor naționale”.

În 2009 a fost introdus “cartonașul galben”, prin care parlamentele naționale pot acuza oficial Comisia Europeană, instituție care nu este aleasă direct și produce legi și regulamente, de depășirea atribuțiilor.

Dacă o treime sau mai mult dintre cele 28 de parlamente naţionale consideră că o propunere a Comisiei încalcă principiul subsidiarităţii – ideea că deciziile ar trebui luate la cel mai mic nivel compatibil cu eficienţa – i se poate cere Comisiei să renunțe la respectiva reglementare. Comisia poate, potrivit tratatului actual, să se conformeze, să amendeze reglementarea sau să justifice de ce intenţionează să-şi menţină propunerea.

Procedura a fost utilizată o singură dată până în prezent.

Beneficii Sociale

donald tuskÎn privința beneficiilor sociale și a liberei circulații, propunerea de răspuns a lui Donald Tusk pornește de la premisa că orice subiect pe această temă trebuie să respecte în totalitate tratatele actuale, principiile libertății de circulație și nediscriminării.

Prin urmare, soluția propusă pentru a răspunde îngrijorării Marii Britanii vizează clarificarea interpretării normelor actuale, inclusiv un proiect de declarație a Comisiei privind o serie de aspecte legate de combaterea abuzului de astfel de beneficii.

Comisia intenționează să reglementeze exportul de beneficii sociale și să creeze un mecanism care să răspundă situațiilor excepționale și să fixeze durata maximă pe care se pot aplica astfel de limitări, în cazuri excepționale.

Principalele elemente le propunerii pe acest subiect:

  • Marea Britanie și orice stat vor putea solicita declanșarea mcanismului “frâna de urgenţă” care va permite limitarea pe o perioadă de timp acordarea beneficiilor sociale către imigranţi, dar numai cu permisiunea altor state membre.
  • Restricțiile privind prestațiile legate de muncă nu vor fi aplicate automat și total, ci gradual, “ținând cont de legătura tot mai mare a lucrătorului cu piața forței de muncă din statul membru gazdă”.
  • Restricționarea beneficiile sociale poate fi solicitată de către orice stat membru, dar numai în condiții excepționale, și poate fi aplicată doar dacă măsura este aprobată în unanimitate sau cu majoritatea calificată a statelor membre.
  • În privința beneficiilor acordate pentru copiii muncitorilor imigranți din Marea Britanie, se discută ca acestea să fie indexate, raportat la nivelul  de trai din țara unde trăiesc acești copii.

De asemenea, Marea Britanie va putea să refuze intrarea în țară a persoanelor suspectate de jihadism, chiar dacă autoritățile nu vor putea demonstra că acestea reprezintă un pericol iminent.

Va putea bloca venirea străinilor care se folosesc de mariaje încheiate special în acest scop.

Critici în Marea Britanie

cameronReacțiile au apărut deja în Marea Britanie și euroscepticii acuză că oferta Uniunii Europene nu întrunește decât parțial cererile lui David Cameron.

În plus, capitolul privind beneficiile sociale va crește birocrația și munca funcționarilor britanici, care trebuie să stabilească valoarea prestațiilor pentru copii în funcție de nivelul de trai din celelalte 27 de state UE, comentează presa britanică.

Premierul britanic a declarat marți, după prezentarea draftului cu răspunsurile UE, că își dorește prosperitatea și siguranța Marii Britanii, și de aceea luptă pentru reformarea Uniunii.

El a admis că oamenii își doresc mai mult decât cele patru cereri pe care UE pregătește răspunsurile, dar și-a justificat formulările spunând că aceste patru condiții sunt esențiale.

Campania pentru referendum, a mai spus el, ar putea începe curând.

Vineri, premierul Cameron va vizita Polonia și Danemarca în încercarea de a găsi în ultima clipă aliați pentru propunerile sale.

Reacții în Europa Centrală și de Est

Marți, în așteptarea prezentării președintelui Donald Tusk, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varșovia, Rafal Bochenek, declara la televiziunea națională că Polonia se opune în continuare discriminării muncitorilor polonezi în UK:

“Dorim ca toți compatrioții noștrii, care muncesc din greu în UK, să fie tratați ca toți ceilalți cetățeni europeni”. “Interesele lucrătorilor polonezi în Marea Britanie este foarte importante pentru noi.”

Tomas Prouza, secretar de stat ceh pe probleme europene, a scris pe Twitter că mecanismul de salvare propus de Donald Tusk este o soluție acceptabilă.

Potrivit unor surse The Telegraph, statele din Vișegrad 4 – Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia – oponente vehemente ale cererii UK referitoare la beneficiile sociale, ar putea accepta mecanismul “frânei d eurgență”.

Calendarul Brexit

 4 Februarie: Jean-Claude Juncker va ține în Parlamentul European un discurs despre referendumul Marii Britanii privind ieșirea din UE. Va fi urmat de intervenții ale europarlamentarilor.

5 Februarie: Diplomați ai statelor membre (numiți “șerpași”) se vor întâlni la Bruxelles în prima ședință pentru redactarea textului.

18 Februarie: Summitul Consiliului European, când liderii UE vor vota înțelegerea.

23 Iunie: Dacă se va ajunge la o înțelegere în februarie, la această dată va avea loc referendumul britanic.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.2.2016

Lăsați un comentariu


Europa

”Ca să nu fim luați de proști”: Ungaria și Polonia vor înființa un institut pentru evaluarea respectării statului de drept, ca replică la criticile Bruxelles-ului

Iulian Soare

Ungaria şi Polonia vor înfiinţa un institut pentru evaluarea respectării statului de drept de către de către statele membre, ca răspuns la acuzaţiile de încălcare… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: S-a conturat o nouă realitate politică, PNL și USR devin forțele schimbării în bine

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a afirmat luni că victoria în alegerile locale este o victorie majoră a dreptei româneşti și că PSD trece astfel în opoziţie.… Mai mult

Stiri

Acuzații de fraudă la Sectorul 1, după alegerile la primărie – poliția audiază câteva prsoane

Vladimir Ionescu

Poliția face cercetări după ce USR a semnalat o posibilă tentativă de fraudare a alegerilor din Sectorul 1 și a fost identificată o persoană cu… Mai mult

Stiri

Obligativitatea cardului de sănătate – se reia de la 1 octombrie în cazul vizitelor la medic și se amână în cazul consultațiilor online

Vladimir Ionescu

Utilizarea cardului național de sănătate în medicina de familie și în ambulatoriul de specialitate nu va fi necesară până la 31 decembrie 2020, în cazul… Mai mult

Europa

550 de milioane de euro pentru finanțarea IMM-urilor românești afectate de criză – Comisia Europeană a aprobat redirecționarea banilor

Vladimir Ionescu

Comisia Europeană a aprobat modificarea programului operațional „Competitivitate” în România, prin redirecționarea unei finanțări în valoare de 550 de milioane de euro din Fondul de… Mai mult

Stiri

Litoralul românesc – doar 3,5% din turiști sunt străini: Efectul voucherelor de vacanță, dar și al lipsei dotărilor turistice și promovării

Raluca Florescu

Două regiuni din România, respectiv Sud-Est Oltenia și Sud Vest se află în topul zonelor europene cu cei mai mulți turiști rezidenți raportat la numărul… Mai mult

Europa

Parchetul European își începe oficial activitatea – Laura Kovesi a depus angajamentul solemn în fața CJUE

Iulian Soare

Laura Codruţa Kövesi a rostit luni, în fața Curții de Justiție a UE (CJUE), angajamentul solemn prevăzut în procedura preluării oficiale a funcției de procuror… Mai mult