vineri

26 aprilie, 2024

14 iunie, 2016

cityMai sunt nouă zile până la referendumul în care se va decide dacă Marea Britanie rămâne sau nu în UE și piețele devin tot mai nervoase din cauza unui posibil Brexit. Sondajele arată că majoritatea firmelor, de la multinaționale la întreprinderile mici și fără legături directe cu UE, se tem de repercusiunile eventualei ieșiri din Uniune.

Fondatorul Bloomberg, Michael Bloomberg, relata de curând cum văd situația liderii din mediul de afaceri: “În discuțiile mele cu șefi executivi de bănci și lideri din alte industrii, cu rare excepții, aceștia văd Brexitul ca pe o complicație serioasă ce ar putea duce la mutarea pe continent a unor joburi”.

Un studiu realizat de Deloitte anul acesta arăta că marile companii și-au amânat toate deciziile privind investițiile în UK încă din momentul anunțării referendumului.


Însă nu doar marile bănci și multinaționalele se tem de Brexit, scrie Euobserver.

Potrivit unui sondaj al Confederației Industriei Britanice (CBI), 71% din membrii acestei organizații sunt pentru rămânerea în UE.

Aceeași poziție este majoritară printre membrii Camerei de Comerț Britanice și ai Federației Afacerilor Mici.

Poziția pro-UE pe sectoare:

  • 70% din firmele sectorului IT
  • 61% din industria prelucrătoare.

Cele mai multe dintre firmele mici nu au relații comerciale directe cu restul statelor UE, dar sunt parte a unor lanțuri largi de aprovizionare, iar integrarea în piața unică a blurat disctincțiile dintre companiile care exportă direct și cele care nu au astfel de activități.

În pofida interesului pentru rămânerea în UE, problema este că liderii de afaceri nu vor să se implice în campania pentru referendum.

CBI, Nissan și Honda au fost printre organizațiile care au avertizat, la sfârșitul anilor 90, că economia Marii Britanii va suferi dacă va rămâne în afara eurozonei, ia acum toate companiile se tem să „nu-și frigă degetele” din nou cu astfel de avertismente care se pot dovedi false.

Dacă referendumul este un subiect politic important și iritant în majoritatea capitalelor europene, consecințele economice sunt neglijabile în cea mai mare parte a Uniunii.

Irlanda, Cipru și Olanda sunt cele mai expuse, în mod direct, la economia Marii Britanii, în mod special în ceea ce privește comerțul bilateral și domeniul bancar.

Un sondaj printre economiștii Institutului Ifo, din Munchen, arată că 65% dintre ei cred că Germania va suferi doar câteva efecte economice minore, în timp ce 12% din ei anticipează dezavantaje puternice.

Într-adevăr, este imposibil de prognozat cu acuratețe impactul Brexitului.

Center for European Reform estima că apartenența la UE a crescut schimburile comerciale dintre Uniune și Marea Britanie cu 55%, echivalentul a 171 de miliarde de euro.

Oricum, afacerile au nevoie de certitudine și predictibilitate. De aceea, Bank of England, CBI, Trezoreria și majoritatea think tank-urilor au avertizat că Brexitul ar putea lovi portofelele tuturor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: