fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

Brexit / Banca Angliei a pregătit 250 de miliarde de lire pentru calmarea piețelor

de Razvan Diaconu 24.6.2016

brexit pietePiețele financiare s-au prăbușit vineri după decizia britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană, iar mai multe bănci centrale au intervenit pentru a opri tendințele apărute încă înainte de anunțarea rezultatelor finale ale referendumului.

Căderile au început în Asia, unde yenul s-a apreciat la 101 unităţi pentru un dolar, după ce în timpul tranzacţiilor a atins un minim de 106,81 unităţi pentru un dolar, iar indicele bursier japonez Nikkei a scăzut cu 3%.

Titlurile băncilor britanice listate la Hong Kong au scăzut puternic. Acţiunile HSBC au coborât cu 8%, iar Standard Chartered cu 9%.

BoE promite că va asigura stabilitatea monetară și financiară

Banca centrală a Marii Britanii (Banca Angliei – BoE) a anunțat că va lua toate măsurile pentru a asigura stabilitatea monetară și financiară.

“Banca Angliei urmărește îndeaproape evoluțiile, și-a făcut planuri de rezervă și cooperează strâns cu Trezoreria, cu alte autorități interne și cu alte bănci centrale”, a informat BoE într-un comunicat.

Lira sterlină s-a prăbușit la cea mai scăzută valoare din ultimii 31 de ani în raport cu dolarul american, iar analiștii de la ING spun că “există riscul ca Banca Angliei să coboare dobânda de referință cu 25 și chiar 50 de puncte de bază” în cursul zilei de vineri și ar putea chiar introduce un program de împrumut pe termen lung destinat băncilor (LTRO) săptămâna viitoare.

Mark Carney, guvernatorul BoE, a declarat că va pune la dispoziția băncilor, suplimentar, 250 de miliarde de lire sterline.

Dobânda de referință a BoE este fixată începând din luna martie 2009 la un minim istoric de 0,50%.

Și BCE promite lichidități suplimentare 

Banca Centrală Europeană (BCE) a promis, într-o scurtă declarație emisă vineri, să furnizeze lichidități suplimentare pentru a proteja piața financiară.

Comunicatul spune că BCE a monitorizat îndeaproape piețele financiare și este în contact strâns cu alte bănci centrale și „este pregătită să furnizeze lichidități suplimentare, dacă va fi necesar, în euro și valute străine”.

„BCE va continua să-și îndeplinească responsabilitățile pentru a asigura stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară în zona euro”, se menționează în final.

Bursa de la Londra

Indicele FTSE 100 a scăzut la deschidere cu 8%, ceea ce înseamnă evaporarea a peste 100 de miliarde de lire sterline (136,7 miliarde de dolari) din capitalizarea bursieră a principalelor companii din Marea Britanie.

Cele mai afectate au fost acțiunile băncilor, titlurile Royal Bank of Scotland (RBS), Barclays și Lloyds Banking Group înregistrând scăderi de aproape 30%.

Jucătorii de pe piață se tem că panica ar putea duce la o scădere pe 24 de ore mai mare decât cea înregistrată în 2008, când a picat banca americană de investiții Lehman Brothers.

Aurul

Cotația aurului a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele 27 de luni.

“După ce a depășit pragul de 1.350 de dolari în cursul tranzacțiilor pe piețe asiatice, aurul este pe cale să-și consolideze avansul în jurul valorii de 1.320 dolari”, dar ar putea să mai crească, a declarat Jameel Ahmad, analist la FXTM.

Japonia

Banca centrală a Japoniei s-a declarat deja “gata să injecteze lichidități” în cooperare cu alte bănci centrale, pentru a limita impactul Brexit asupra piețelor financiare, în condițiile în care Bursa de la Tokyo s-a prăbușit iar yenul s-a apreciat puternic.

Elveția

Francul elvețian, considerat ca o valoare de refugiu, a atins cel mai ridicat nivel în raport cu moneda euro de după luna august 2015, și cea mai mare creștere zilnică de la eliminarea pragului cursului de schimb în data de 15 ianuarie 2015.

Grație intervențiilor SNB, cotația monedei euro a urcat de la un minim de 1,0623 franci până la 1,0790 franci.

“După votul din Marea Britanie în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, francul elvețian a fost supus la presiuni de apreciere. Banca Națională a Elveției (SNB – n. red.) a intervenit pe piețele valutare pentru a stabiliza situația și va rămâne activă pe piață”, a comunicat banca centrală elvețiană.

Reamintim că 51,9% dintre britanici au votat în favoarea Brexitului la referendumul de joi.

Rata de participare la vot a fost de 72,2%.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 24.6.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Consiliului European, Charles Michel, în vizită la Beirut. 26 de oficiali libanezi reținuți în anchetă

Iulian Soare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află sâmbătă la Beirut, înaintea organizării unei conferințe a donatorilor care urmărește strângerea de fonduri care să fie folosite… Mai mult

Stiri

România a trimis opt tone de materiale medicale în Liban

Razvan Diaconu

România a trimis sâmbătă aproximativ opt tone de materiale medicale în Liban, cu două aeronave care au pleacat de la Baza 90 Otopeni. Cu această… Mai mult

Stiri

Munca flexibilă, aprobată prin OUG. Detaliile

Razvan Diaconu

Proiectul pentru introducerea muncii flexibile (corespondentul modelului german Kurzarbeit) a fost aprobat în ședința de Guvern de vineri. Angajatorul va putea reduce unilateral timpul de… Mai mult

Europa

Șapte județe din România, incluse de Germania în lista „zonelor de risc” de călătorie

Vladimir Ionescu

Judeţele Argeş, Bihor, Buzău, Neamţ, Ialomiţa, Mehedinţi şi Timiş au fost incluse de autorităţile din Germania pe lista zonelor de risc, iar persoanele care intră… Mai mult

Stiri

Guvernul pregătește a doua rectificare a bugetului 2020

Razvan Diaconu

Guvernul va adopta săptămâna viitoare proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară, a anunțat premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de vineri. Este a… Mai mult

Europa

Turcia reia operațiunile de prospecțiune în Mediterana de Est

Iulian Soare

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat vineri că țara sa a reluat operațiunile de explorare a gazelor în estul Mediteranei, susținând că Grecia nu… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanțelor lansează o nouă ofertă de titluri de stat pentru populație

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că,  începând de luni, 10 august 2020, se deschide subscripția pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației… Mai mult