joi

28 martie, 2024

24 iunie, 2016

brexit pietePiețele financiare s-au prăbușit vineri după decizia britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană, iar mai multe bănci centrale au intervenit pentru a opri tendințele apărute încă înainte de anunțarea rezultatelor finale ale referendumului.

Căderile au început în Asia, unde yenul s-a apreciat la 101 unităţi pentru un dolar, după ce în timpul tranzacţiilor a atins un minim de 106,81 unităţi pentru un dolar, iar indicele bursier japonez Nikkei a scăzut cu 3%.

Titlurile băncilor britanice listate la Hong Kong au scăzut puternic. Acţiunile HSBC au coborât cu 8%, iar Standard Chartered cu 9%.

BoE promite că va asigura stabilitatea monetară și financiară


Banca centrală a Marii Britanii (Banca Angliei – BoE) a anunțat că va lua toate măsurile pentru a asigura stabilitatea monetară și financiară.

„Banca Angliei urmărește îndeaproape evoluțiile, și-a făcut planuri de rezervă și cooperează strâns cu Trezoreria, cu alte autorități interne și cu alte bănci centrale”, a informat BoE într-un comunicat.

Lira sterlină s-a prăbușit la cea mai scăzută valoare din ultimii 31 de ani în raport cu dolarul american, iar analiștii de la ING spun că „există riscul ca Banca Angliei să coboare dobânda de referință cu 25 și chiar 50 de puncte de bază” în cursul zilei de vineri și ar putea chiar introduce un program de împrumut pe termen lung destinat băncilor (LTRO) săptămâna viitoare.

Mark Carney, guvernatorul BoE, a declarat că va pune la dispoziția băncilor, suplimentar, 250 de miliarde de lire sterline.


Dobânda de referință a BoE este fixată începând din luna martie 2009 la un minim istoric de 0,50%.

Și BCE promite lichidități suplimentare 

Banca Centrală Europeană (BCE) a promis, într-o scurtă declarație emisă vineri, să furnizeze lichidități suplimentare pentru a proteja piața financiară.

Comunicatul spune că BCE a monitorizat îndeaproape piețele financiare și este în contact strâns cu alte bănci centrale și „este pregătită să furnizeze lichidități suplimentare, dacă va fi necesar, în euro și valute străine”.

„BCE va continua să-și îndeplinească responsabilitățile pentru a asigura stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară în zona euro”, se menționează în final.

Bursa de la Londra

Indicele FTSE 100 a scăzut la deschidere cu 8%, ceea ce înseamnă evaporarea a peste 100 de miliarde de lire sterline (136,7 miliarde de dolari) din capitalizarea bursieră a principalelor companii din Marea Britanie.

Cele mai afectate au fost acțiunile băncilor, titlurile Royal Bank of Scotland (RBS), Barclays și Lloyds Banking Group înregistrând scăderi de aproape 30%.

Jucătorii de pe piață se tem că panica ar putea duce la o scădere pe 24 de ore mai mare decât cea înregistrată în 2008, când a picat banca americană de investiții Lehman Brothers.

Aurul

Cotația aurului a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele 27 de luni.

„După ce a depășit pragul de 1.350 de dolari în cursul tranzacțiilor pe piețe asiatice, aurul este pe cale să-și consolideze avansul în jurul valorii de 1.320 dolari”, dar ar putea să mai crească, a declarat Jameel Ahmad, analist la FXTM.

Japonia

Banca centrală a Japoniei s-a declarat deja „gata să injecteze lichidități” în cooperare cu alte bănci centrale, pentru a limita impactul Brexit asupra piețelor financiare, în condițiile în care Bursa de la Tokyo s-a prăbușit iar yenul s-a apreciat puternic.

Elveția

Francul elvețian, considerat ca o valoare de refugiu, a atins cel mai ridicat nivel în raport cu moneda euro de după luna august 2015, și cea mai mare creștere zilnică de la eliminarea pragului cursului de schimb în data de 15 ianuarie 2015.

Grație intervențiilor SNB, cotația monedei euro a urcat de la un minim de 1,0623 franci până la 1,0790 franci.

„După votul din Marea Britanie în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, francul elvețian a fost supus la presiuni de apreciere. Banca Națională a Elveției (SNB – n. red.) a intervenit pe piețele valutare pentru a stabiliza situația și va rămâne activă pe piață”, a comunicat banca centrală elvețiană.

Reamintim că 51,9% dintre britanici au votat în favoarea Brexitului la referendumul de joi.

Rata de participare la vot a fost de 72,2%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: