La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Chestiunea

Serbia a semnat cu Rusia și a aderat la Uniunea Economică Euroasiatică

Premierul sârb Ana Brnabic a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), împreună cu omologii săi din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan,… Mai mult

27.10.2019

La obiect

O măsură pentru 7 milioane de viitori pensionari: aducerea contribuției la pilonul II de pensii la nivelul legal

Potrivit atr.43, alineatele 2 și 3 din legea 411/2004, amendate prin OUG 112/2007, contribuțiile ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul salarial… Mai mult

27.10.2019

La obiect

Măsurile economice și fiscale din programul cu care Guvernul Orban cere învestirea în Parlament

Din programul de guvernare al echipei cu care premierul desemnat Ludovic Orban va cere învestirea Parlamentului se remarcă următoarele măsuri economice și fiscale considerate urgente:… Mai mult

24.10.2019

Cronicile

Brexit / Banca Angliei a pregătit 250 de miliarde de lire pentru calmarea piețelor

de Razvan Diaconu 24.6.2016

brexit pietePiețele financiare s-au prăbușit vineri după decizia britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană, iar mai multe bănci centrale au intervenit pentru a opri tendințele apărute încă înainte de anunțarea rezultatelor finale ale referendumului.

Căderile au început în Asia, unde yenul s-a apreciat la 101 unităţi pentru un dolar, după ce în timpul tranzacţiilor a atins un minim de 106,81 unităţi pentru un dolar, iar indicele bursier japonez Nikkei a scăzut cu 3%.

Titlurile băncilor britanice listate la Hong Kong au scăzut puternic. Acţiunile HSBC au coborât cu 8%, iar Standard Chartered cu 9%.

BoE promite că va asigura stabilitatea monetară și financiară

Banca centrală a Marii Britanii (Banca Angliei – BoE) a anunțat că va lua toate măsurile pentru a asigura stabilitatea monetară și financiară.

“Banca Angliei urmărește îndeaproape evoluțiile, și-a făcut planuri de rezervă și cooperează strâns cu Trezoreria, cu alte autorități interne și cu alte bănci centrale”, a informat BoE într-un comunicat.

Lira sterlină s-a prăbușit la cea mai scăzută valoare din ultimii 31 de ani în raport cu dolarul american, iar analiștii de la ING spun că “există riscul ca Banca Angliei să coboare dobânda de referință cu 25 și chiar 50 de puncte de bază” în cursul zilei de vineri și ar putea chiar introduce un program de împrumut pe termen lung destinat băncilor (LTRO) săptămâna viitoare.

Mark Carney, guvernatorul BoE, a declarat că va pune la dispoziția băncilor, suplimentar, 250 de miliarde de lire sterline.

Dobânda de referință a BoE este fixată începând din luna martie 2009 la un minim istoric de 0,50%.

Și BCE promite lichidități suplimentare 

Banca Centrală Europeană (BCE) a promis, într-o scurtă declarație emisă vineri, să furnizeze lichidități suplimentare pentru a proteja piața financiară.

Comunicatul spune că BCE a monitorizat îndeaproape piețele financiare și este în contact strâns cu alte bănci centrale și „este pregătită să furnizeze lichidități suplimentare, dacă va fi necesar, în euro și valute străine”.

„BCE va continua să-și îndeplinească responsabilitățile pentru a asigura stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară în zona euro”, se menționează în final.

Bursa de la Londra

Indicele FTSE 100 a scăzut la deschidere cu 8%, ceea ce înseamnă evaporarea a peste 100 de miliarde de lire sterline (136,7 miliarde de dolari) din capitalizarea bursieră a principalelor companii din Marea Britanie.

Cele mai afectate au fost acțiunile băncilor, titlurile Royal Bank of Scotland (RBS), Barclays și Lloyds Banking Group înregistrând scăderi de aproape 30%.

Jucătorii de pe piață se tem că panica ar putea duce la o scădere pe 24 de ore mai mare decât cea înregistrată în 2008, când a picat banca americană de investiții Lehman Brothers.

Aurul

Cotația aurului a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele 27 de luni.

“După ce a depășit pragul de 1.350 de dolari în cursul tranzacțiilor pe piețe asiatice, aurul este pe cale să-și consolideze avansul în jurul valorii de 1.320 dolari”, dar ar putea să mai crească, a declarat Jameel Ahmad, analist la FXTM.

Japonia

Banca centrală a Japoniei s-a declarat deja “gata să injecteze lichidități” în cooperare cu alte bănci centrale, pentru a limita impactul Brexit asupra piețelor financiare, în condițiile în care Bursa de la Tokyo s-a prăbușit iar yenul s-a apreciat puternic.

Elveția

Francul elvețian, considerat ca o valoare de refugiu, a atins cel mai ridicat nivel în raport cu moneda euro de după luna august 2015, și cea mai mare creștere zilnică de la eliminarea pragului cursului de schimb în data de 15 ianuarie 2015.

Grație intervențiilor SNB, cotația monedei euro a urcat de la un minim de 1,0623 franci până la 1,0790 franci.

“După votul din Marea Britanie în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, francul elvețian a fost supus la presiuni de apreciere. Banca Națională a Elveției (SNB – n. red.) a intervenit pe piețele valutare pentru a stabiliza situația și va rămâne activă pe piață”, a comunicat banca centrală elvețiană.

Reamintim că 51,9% dintre britanici au votat în favoarea Brexitului la referendumul de joi.

Rata de participare la vot a fost de 72,2%.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 24.6.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Universitatea București și Europa FM îi invită pe Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă la dezbatere

Vladimir Ionescu

Universitatea București și Europa FM le-a adresat candidaților la alegerile prezidențiale aflați în turul al doilea, Vasilica-Viorica Dăncilă și Klaus Werner Iohannis, invitația de a… Mai mult

Europa

Jean-Claude Juncker: SUA nu va suprataxa importurile de automobile europene

Iulian Soare

Preşedintele în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că Donald Trump nu va impunenoi tarife vamale asupra importurilor de automobile europene, precizând… Mai mult

Stiri

Contestația în anulare împotriva condamnării lui Radu Mazăre la 9 ani de închisoare, respinsă

Vladimir Ionescu

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni contestația în anulare formulată de Radu Mazăre împotriva deciziei de condamnare definitivă la nouă ani de… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanţelor a împrumutat 792 mil. lei de la bănci, cu o dobândă de 3,86%

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 792 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o… Mai mult

Stiri

CNAS anunță licitații pentru mentenanța sistemului informatic. Valoare estimată: 6,3 milioane euro, plus TVA

Vladimir Ionescu

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat licitația pentru serviciile de administrare, mentenanță, suport tehnic, dezvoltare și help desk aferente sistemelor IT din… Mai mult

Stiri

Instanța a decis falimentul RADET – decizie definitivă

Adrian N Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, luni, falimentul Regiei de termoficare a Capitalei, RADET, menţinând astfel decizia de primă instanţă a Tribunalului Bucureşti. Administratorul… Mai mult

Stiri

Varujan Vosgnian a anunțat sfârșitul alianței ALDE – Pro România

Vladimir Ionescu

Alianța dintre Pro România și ALDE s-a încheiat, a anunțat într-un mesaj pe Facebook purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian. Alianța electorală care l-a… Mai mult