23 octombrie, 2011

Consiliul European de toamnă reunit duminică, la Bruxelles, a decis ca până la sfârşitul anului 2011 să fie găsită o soluţie privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen în două etape, până în iulie 2012, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov.

Potrivit lui Borisov, concluziile Consiliulu European prevăd ca în martie 2012 să se facă aderarea cu frontierele aeriene şi maritime, iar în iulie 2012 cu cele terestre, a relatat postul public de radio bulgar, citat de agenţia Focus.

Borisov a subliniat că niciun stat nu s-a opus propunerii privind aderării celor două ţări la Schengen în două etape, până în iulie 2012.


La rândul mlui, președintele român, Traian Băsescu, a arătat că o soluție va trebui găsită până la Consiliul European de iarnă, din decembrie.

”Preşedintelui Consiliului European, domnul Van Rompuy, a atenţionat că, dacă până la Consiliul din decembrie nu se găseşte o formulă de compromis – compromis care ar trebui să se suprapună pe compromisul pe care l-am realizat cu Franţa şi Germania -, va pune pe ordinea de zi a Consiliului subiectul accesului în Schengen al României şi Bulgariei”, a spus Băsescu.

El a precizat că la lucrările Consiliul European de duminică a denunțat faptul că Olanda și Finlanda nu și-au respectat angajamentele privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, anul acesta.

”În cadrul Consiliului am ridicat problema nerespectării unui angajament politic de către Olanda şi Finlanda. Sunt două obligaţii majore pe care statele care intră în Uniunea European le au: să îndeplinească toate criteriile tehnice pentru acces în spaţiul Schengen şi să îndeplinească toate criteriile tehnice pentru acces în zona euro. România şi-a îndeplinit această obligaţie. Olanda şi Finlanda au refuzat aplicarea tratatului şi (…) îmi pot permite să spun pentru că este o realitate, Olanda nu şi-a respectat un angajament politic”, a spus Băsescu.


El l-a criticat direct pe premierul Olandei, Mark Rutte, acuzându-l de duplicitate față de România.

”Nu vreau să spun că premierul olandez nu a avut cuvânt, ci afirmaţia este: Olanda nu a respectat o înţelegere politică făcută în luna septembrie, când eu am deblocat propunerea Olandei de a consolida reglementările legate de spaţiul Schengen. Deblocarea s-a făcut în ideea că Olanda va găsi formula realizării unui compromis în ceea ce priveşte accesul României în spaţiul Schengen al României şi al Bulgariei, iar pe urmă premierul olandez a uitat acest lucru, când s-a dus la el acasă. Semnul pentru noi că Premierul îşi respectă cuvântul ar fi fost dacă reprezentantul Guvernului în Parlament susţinea ceea ce ne-am înţeles la Consiliu, adică susţinea accesul României. Indiferent care ar fi fost votul în Parlament, am fi considerat că Premierul şi-a respectat cuvântul din Consiliu”, a spus Băsescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: