duminică

16 iunie, 2024

24 septembrie, 2019

Lady Hale, președintele Curții Supreme

Decizia premierului Boris Johnson de a proroga activitatea Parlamentului de la Londra este ilegală, a stabilit marți Curtea Supremă de la Londra. Președintele Camerei Lorzilor și cel al Camerei Comunelor trebuie să stabilească modul în care se va proceda în continuare, a spus Lady Hale, președintele Curții Supreme a Regatului Unit.

Hotărârea a fost luată în unanimitate, toți cei 11 membri ai instanței fiind de acord că suspendarea Parlamentului a fost o acţiune „nelegală, nulă şi fără niciun efect”.

Din punct de vedere legal, Parlamentul nu a fost suspendat, a decis Curtea, care precizează că  prorogarea a avut un impact „extrem” asupra Parlamentului şi a democraţiei britanice.


„Efectul asupra fundamentelor democraţiei noastre a fost extrem”, a afirmat preşedintele Curţii Supreme a Marii Britanii, Lady Hale, citată de BBC.

Curtea Supremă invalidează astfel decizia Înaltei Curți de Justiție din Londra, care a respins la începutul lunii septembrie contestația depusă față de decizia prim-ministrului Boris Johnson de a suspenda activitatea Parlamentului înainte de Brexit.

Premierul conservator Boris Johnson i-a cerut reginei Elizabeth a II-a suspendarea Parlamentului pentru a evita o decizie legislativă prin care să fie blocată ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit. Boris Johnson spera să reuşească astfel să retragă Marea Britanie din Uniunea Europeană în orice condiţii, inclusiv fără niciun acord Brexit.

Premierul britanic are o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: