luni

23 mai, 2022

Marea Britanie: taxă nouă pentru finanțarea asistenței medicale și sociale

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 septembrie, 2021

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat marţi majorarea taxelor din care se finanțează asistenţa medicală şi socială, pentru a atenua presiunile generate de pandemia Covid-19.

În prima fază va fi o majorare a contribuţiilor de asigurări sociale, cu 1,25%, iar din 2023 acest procent va deveni o taxă total distinctă, împărțită între angajator și salariat.

Măsura se va aplica din aprilie 2022 și se estimează venituri de aproape 36 de miliarde de lire sterline în următorii trei ani, potrivit guvernului. Banii vor fi fi alocaţi direct sistemului de sănătate şi celui de asistenţă socială, relatează CNBC, preluat de News.ro.


Pentru a deveni lege, măsura trebuie aprobată de Parlament.

”Ar fi greşit să afirm că putem plăti pentru această pandemie fără să luăm decizii dificile dar responsabile legate de finanţarea acesteia”, a declarat premierul Johnson, marţi, în Camera Comunelor.

El a explicat că noua taxă va fi o investiţie suplimentară permanentă în sănătate şi asistenţă socială, de ce aceea, a spus Boris Johnson, ar fi ”iresponsabil” ca aceste cheltuieli să fie acoperite prin împrumuturi.

”Unii mă vor întreba de ce nu majorăm în schimb, taxa pe venit sau taxa pe câştigurile de capital. Taxa pe venit nu este plătită de companii, aşa că toată povara ar cădea pe oameni, dublând suma pe care un contribuabil obişnuit ar trebui să o plătească. Iar veniturile totale din taxa pe câştigurile de capital sunt de sub 9 miliarde de lire pe an”, a spus premierul parlamentarilor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În schimb, noua taxă va împărţi costurile între oameni şi companii, iar toată lumea va contribui, în funcţie de venituri.

Prin majorarea taxelor cu 1,25 puncte procentuale, guvernul vrea să rezolve criza finanţării serviciilor sociale şi listele de aşteptare din Serviciul Naţional de Sănătate, care s-au agravat în pandemie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: