Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) solicită Ministerului Sănătăţii să asigure „în cel mai scurt timp” finanțarea și accesul la vaccinare pentru toți bolnavii cronici.
Asigurarea compensării vaccinurilor trebuie să fie o prioritate pentru Guvern, în contextul pandemiei de Covid-19, în fața căreia pacienții cu afecțiuni cronici sunt mai expuși, și al apropierii sezonului gripal.
„Perioada pe care o traversăm este una dificilă pentru pacienţii cronici. Vedem că pacienţii cronici sunt cei mai expuşi la probleme de sănătate în general şi în special în vreme de pandemie. De aceea, mai mult ca niciodată este nevoie să protejăm aceşti pacienţi de alte boli prin asigurarea accesului la vaccinuri. Subliniez că mulţi dintre aceşti pacienţi au venituri minime şi nu au posibilitatea de a-şi acoperi singuri costurile. Pentru un pacient cu cancer, de exemplu, costurile unei scheme complete de vaccinare ajunge până la 1.000 de euro. Fără asigurarea vaccinării, şansele tratamentului de cancer pot fi diminuate prin apariţia unor posibile complicaţii”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC, citat într-un comunicat de presă.
Organizația Mondială a Sănătății a recomandat statelor să inițieze campaniile de vaccinare împotriva gripei și a bolilor pneumococice mai devreme și să le extindă, în contextul în care cele mai vulnerabile persoane sunt exact cele din categoriile unde produce decese și SARS-CoV-2: vârstnicii și cei cu comorbidități.
În România, anul trecut a fost asigurat un număr record de doze de vaccin împotriva gripei – 1,5 milioane flacoane. Autoritățile au promis asigurarea unui număr dublu pentru sezonul ce urmează și începerea campaniei în septembrie, în loc de octombrie. Persoanele cu risc au fost deja idnetificate, spre deosebire de anii trecuți, când acest lucru se stabilea în septembrie.
Beneficiază gratuit de vaccinul antigripal persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele care suferă de boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii, bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical și femeile însărcinate.