marți

23 iulie, 2024

12 aprilie, 2021

Comisia Europeană a semnat contracte cu Pfizer pentru a-i fi livrate în 2022 și 2023 doze de vaccin anti-coronavirus, prețul unei doze fiind de 19,50 euro, a afirmat duminică premierul bulgar Boiko Borisov. Premierul bulgar s-a lăudat că solidaritatea europeană și eforturile sale diplomatice au asigurat Bulgariei încă 2,7 milioane de doze de vaccin Pfizer, care vor fi livrate în următoarele două luni.

”Vaccinul Pfizer a costat 12 euro, apoi a crescut la 15,50 euro. Noile contracte, pentru 900 de milioane de doze, sunt semnate acum la un preț de 19,50 euro”, a spus Boiko Borisov (foto), citat de Euractiv, pentru a demonstra afirmațiile sale referitoare la creșterea prețurilor la vaccin.

El a precizat că statul este obligat să aloce bugete mult mai mari pentru achiziția de vaccinuri, afirmând: ”Acum ne îngrijorează tulpina franceză… și mult mai multe mutații ale virusului vor apărea. Am început cu un vaccin, o doză, continuăm cu a doua doză, dar o să avem nevoie și de  o a treia, și de o a patra… În acest moment, plătim 19,50 euro doza – 900 de milioane de doze costă aproape 18 miliarde euro”.


Comisia Europeană a refuzat până acum să prezinte prețurile de achiziție ale vaccinurilor, justificând secretul pe baza acordurilor semnate cu companiile producătoare.

Cu toate acestea, în decembrie anul trecut, secretarul de stat belgian Eva De Bleeker a distribuit pe Twitter prețurile vaccinurilor negociate de Comisie, precum și numărul de doze achiziționate de guvernul ei. Astfel s-a aflat că vaccinul produs de  AstraZeneca costă 1,78 euro, comparativ cu 12 euro pentru Pfizer-BioNTech.

Euractiv precizează că Boiko Borisov este cunoscut pentru faptul că, după summit-urile UE, prezintă public deseori informații care în mod normal ar trebui să rămână confidențiale.

Bulgaria este unul dintre puținele state membre care, inițial, și-a pus ”toate ouăle într-un singur coș”, mizând în strategia sa de vaccinare pe achiziția exclusivă a vaccinului ieftin produs de AstraZeneca. În februarie, premierul Borisov a revenit și a anunțat că țara va face totuși achiziții ”echilibrate”, Comisiei Europene urmând să-i fie transmise solicitări de achiziție și pentru vaccinuri Moderna și Pfizer/BioNTech.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: