vineri

1 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 decembrie, 2016

bogdanlicu-1454442376Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a votat în unanimitate avizul favorabil pentru ca Bogdan Licu (foto) să fie numit în funcţia de adjunct al procurorului general al României. El a promis că va demisiona imediat, în cazul în care Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) va stabili că lucrarea sa de doctorat este un plagiat.

„Eu consider că nu am plagiat în acea teză de doctorat.

Am fost întrebat de ce am cerut în luna martie renunţarea la titlul de doctor. În viaţa fiecăruia vine la un moment dat un moment de analiză asupra lucrurilor făcute sau nefăcute. Fiind pusă foarte intens această problemă în media despre lucrările de doctorat, mi-am revăzut şi eu lucrarea.


Vă spun că nu am plagiat, asta este opinia mea, am specificat toţi autorii la subsol, nu există pagină fără notă de subsol.

Din punct de vedere obiectiv, nu am niciun element din partea niciunei instituţii.

Eu am spus, dacă s-a dovedit că am plagiat, îmi dau demisia din orice funcţie delegată, numită, am declarat asta„, a declarat Bogdan Licu.

Acesta și-a susținut doctoratul în anul 2011, la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazu”, instituție aflată în subordinea Serviciului Român de Informații (SRI). L-a avut ca îndrumător științific pe Gabriel Oprea, un politician căruia i s-a retras deja titlul de doctor în Drept, din cauza plagiatului.


Procurorul este una dintre cele nouă persoane publice care au cerut anul acesta retragerea titlului de doctor obținut la Academia Națională de informații, instituție care ar fi acordat mai multe astfel de titluri pe baza unor teze copiate:

  • fostul ministru de interne Radu Stroe,
  • fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară,
  • procurorul general adjunct al României Bogdan Licu,
  • fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu Daniel Moldoveanu,
  • fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE Romeo Raicu,
  • fostul ministru al Economiei, în Guvernul Ponta, Mihail Tudose,
  • fostul primar al Sectorului 2 din București Neculai Onţanu,
  • fosta secretară a ex-ministrului de interne Gabriel Oprea, Adela Loredana Popescu, nepoata lui Gabriel Oprea
  • fosta avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu

Bogdan Licu a fost propus pentru funcția de adjunct al procurorului general de către ministrul Justiției, Raluca Prună.

Avizul va fi trimis de CSM la Ministerul Justiţiei, care va înainta preşedintelui României, Klaus Iohannis, propunerile de numire în funcţie, potrivit procedurii.

Tot joi a fost avizată și numirea Laurei Oprean în funcția de prim-adjunct al procurorului general.

Întrebată în cadrul interviului dacă din punctul ei de vedere ar trebui menținut Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România, aceasta a răspuns că obiectivele Mecanismului au fost atinse, însă decizia de menținere este una politică.

„În ceea ce privește obiectivele stabilite pentru sistemul judiciar pentru acest Mecanism de Cooperare și Verificare, consider că ele au fost atinse. Avem o consolidare instituțională legislativă, avem noi coduri, sistemul judiciar este suficient de matur, a dovedit că și-a asumat cu responsabilitate aplicarea noilor coduri, în materia combaterii corupției sunt rezultate semnificative, atât în ceea ce privește combaterea la nivel înalt, cât și combaterea micii corupții. În ceea ce privește decizia de a se menține sau nu acest MCV, este o decizie politică până la urmă. Raportat strict la sistemul judiciar, consider că obiectivele stabilite au fost atinse”, a spus Laura Oprean, citată de Agerpres.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: