fbpx Modifica setari cookieuri

Just Business

Economia și administrația – problemă comună: lipsa competențelor digitale ale personalului, produsă de lipsa educației continue

Guvernul a decis alocare sumei de 150 de milioane de lei din fondul de urgență pentru achiziționarea de dispozitive electronice conectate la internet, astfel încât… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Fotografia de la întâlnirea Economiei cu Pandemia: Convergența 2019 și convergența 2020

Câteva citate din Programul de convergență 2019 – 2022 ar putea explica mult mai clar anumite prevederi incluse în Programul de convergență 2020 (Programul oficial… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Bogdan Chirițoiu (Consiliul Concurenței): Statul va crește capitalul Poștei cu 50 milioane euro. Banii acoperă datoriile companiei din ultimii 5 ani și probabila rambursare de ajutoare ilegale de stat

de Victor Bratu 17.9.2016

postasCapitalul social al Poștei Române va fi majorat cu aproximativ 50 de milioane de euro, a anunțat sâmbătă Bogdan Chirițoiu, în cadrul unui seminar desfășurat la Sinaia.

Banii, spune tot Bogdan Chirițoiu, vor acoperi datoriile companiei la bugetul de stat, inclusiv amenzile primite de la Consiliul Concurenței în ultimii 5 ani, precum și sumele pe care operatorul le-ar putea plăti în urma investigației derulate de Comisia Europeană pe tema ajutoarelor de stat.

Ancheta Comisiei. Și precedentele pe care Bogdan Chirițoiu le cunoaște

Comisia Europeana a declanșat, anul trecut, la cererea statului român, o investigație la Poșta Română, operatorul poștal fiind pasibil să returneze la buget câteva milioane de euro, subvenții primite pentru distribuirea pensiilor și plăți compensatorii plătite de stat pentru concedierile colective la Poștă care, potrivit legii, ar fi trebuit plătite din bugetul companiei.

bogdan chiritoiu“Pregătim o capitalizare a Poștei Române, care va primi bani de la stat. La operațiune va participa și Fondul Proprietatea. Acești bani vor acoperi și posibilele amenzi pe care Comisia Europeană le va aplica operatorului în cazul sumelor încasate de la stat pentru distribuția pensiilor și compensațiile acordate foștilor salariați în urma concedierilor colective. Aceste compensații au fost plătite din bugetul statului, iar Comisia Europeană analizează dacă sumele se încadrează sau nu, din punct de vedere legal, în categoria ajutoarelor de stat”, a afirmat Bogdan Chirițoiu.

Dubiile exprimate de Bogdan Chirițoiu sunt, foarte probabil, doar pentru uz intern- președintele Consiliului cunoaște verdictul CE în prcedente anchete similare.

Compania care a privatizat Poșta belgiană fost amendată în urmă cu 2 ani tocmai pentru faptul că primise de la stat distibuția pensiilor, așa cum s-a întâmplat în România.

O inițiativă cu bătaie pe termen lung

Decizia de a ”curăța” balanța Poștei poate ajuta în procesul de privatizare al acestei compani.

Belgienii de la bpost au fost singurii interesati în procesul de privatizare, însă au transmis autorităților române că nu vor depune o ofertă fermă decât în momentul în care vor fi siguri că nu vor fi amendați de organismul european în materie de concurență, așa cum au pățit în Belgia.

Stabilirea unui nivel exact al datoriilor Poștei ajută inclusiv la stabilirea unui preț de vânzare al companiei.

Bogdan Chirițoiu afirma, în cadrul unui interviu acordat cursdeguvernare.ro în 2015, că ”planul B” pentru Poșta Română ar fi listarea companiei la Bursă, care presupune trecerea pe profit.

Potrivit declarațiilor făcute sâmbătă, pare că ”planul B” este mai sigur decât privatizarea. Chirițoiu a afirmat că statul vrea “să limpezească” situația financiară a Poștei Române și s-o pregătească pentru listare, fără cedarea controlului, operațiunea care ar putea avea loc în cursul anului viitor, într-o variantă optimistă.

Situația financiară și acționariatul

Bogdan Chirițoiu afirmă că Poșta Română, mult timp pe pierderi, a trecut sub noua conducere printr-un proces de echilibrare financiară, fapt ce a condus la “intrarea companiei pe break-even”.

Poșta Română a consemnat anul trecut afaceri de 1,08 miliarde de lei, în scădere cu 4,2% față de anul precedent, și o pierdere netă de 33,01 milioane de lei, de la un profit net de 22,9 milioane de lei în 2014.

Pierderea a fost provocată de aplicarea de către Consiliulu Concurenței, în decembrie 2015, a unei amenzi de 33,1 milioane de lei (7,4 milioane de euro) pentru că operatorul poștal nu și-a îndeplinit unele obligații impuse de instituție în urma unei investigații finalizate în 2010 și pentru care a fost sancționată cu 103,4 milioane de lei.

Cuantumul total al datoriilor Poștei la stat îl estimez la circa 50 milioane de euro. În varianta optimistă, acești bani ar putea să intre în conturile companiei în octombrie, la următoarea rectificare bugetară”, a spus președintele Consiliului Concurenței.

Capitalizarea companiei nu va modifica cotele de participare ale celor doi acționari, Ministerul Comunicațiilor și Fondul Proprietatea.

“Cei de la Fondul Proprietatea, care înainte nu prea erau interesați de Poșta Română, și-au exprimat dorința să participe la operațiunea de majorare a acapitalului social”, a afirmat Chirițoiu.

Acționarii companiei sunt Ministerul Comunicațiilor, care deține 75% din acțiuni, și Fondul Proprietatea, cu o participație de 25%.

Poșta Română a înregistrat, în primele șase luni ale acestui an, un profit brut de 19,6 milioane de lei (4,4 milioane de euro), în creștere cu 5% față de perioada similară a anului trecut.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 17.9.2016

Un raspuns

 1. Ștefan A.
  17.9.2016, 8:32 pm

  Nu pot sa pricep de ce in Romania nu e posibila o fuziune intre Posta Romana si o banca romaneasca (ca exemplu aiurea , EximBank) .
  Adica a transforma aceasta entitate SI IN o banca capilar raspindita pe teritoriul Romaniei . (prin cele 41 ofici judetene)
  Modelul ar fi Posta Italiana transformata si in banca (filiale in fiecare comuna italiana , pe linga servicile clasice postale , plata pensi , etc ,indeplineste si toate functile unei banci de stat fiind principalul finantiator a “casei depozite si imprumuturi” ) O institutie fundamentala in investitile statului si care investitii (imprumuturi) NU VIN CONTABILIZATE DE EUROSTAT in datoria publica suverana .
  Acelasi model de “casa depozite si imprumuturi” exista atit in Franta (de sute de ani )dar si in RFG de prin 1946.
  O fi ca genii astia carpatini inca nu au ajuns sa priceapa finanta de stat nici macar la nivelul broastei .

Lăsați un comentariu


Europa

Redeschiderea frontierelor: Belgia acuză concurenţa turistică în care s-au angajat țările UE

Adrian N Ionescu

Uniunea Europeană ar fi incapabilă să ia măsuri de coordonare a redeschiderii frontierelor, atâta vreme ţările membre au intrat într-o formă de concurenţă turistică pe… Mai mult

Digital

Tehnologia în administrație: În Estonia se testează pașaportul imunitar digital

Iulian Soare

Estonia a dezvoltat o aplicație digitală care poate fi folosit de utilizatori ca un „pașaport imunitar”, pentru a dovedi că au dezvoltat anticorpi și că… Mai mult

Europa

Medicii italieni: blocarea spitalelor poate duce la mai multe decese decât pandemia

Iulian Soare

Cel  puțin 600.000  de intervenții, vizite și consulații medicale au fost anulate în Italia, ca urmare a   blocării  spitalelor cu bolnavii de coronavirus  și  există… Mai mult

Stiri

S&P menține ratingul României la nivelul recomandat investițiilor: România are acces la finanțare externă / Consolidarea fiscală e inevitabilă după alegeri

Adrian N Ionescu

Agenția de rating  Standard & Poor’s  a   confirmat  clasificarea României ‘BBB-/A-3   și a păstrat perspectiva negativă. Ratingul  păstrează  România în domeniul  recomandat investițiilor  străine, în… Mai mult

Stiri

VIDEO Alina CULCEA, Președinte ARPIM: „România va fi în competiție cu celelalte țări pentru investiții, pe toate domeniile, dar mai ales în sectorul farmaceutic”

Redacţia

„Una dintre lecțiile pe care le-am învățat cu toții a fost lecția solidarității. A fost o mobilizare fără precedent din partea asociației noastre, sperăm că… Mai mult

Europa

Scădere surprinzătoare a șomajului în SUA, în mai: 13%, analiștii se așteptau la o creștere spre 20%

Adrian N Ionescu

Economia SUA a oferit pe neașteptate mai multe locuri de muncă decît estimau analiștii, în luna mai, iar rata şomajului a scăzut la 13,3% de… Mai mult

Stiri

BNR primește o linie de finanțare de 4,5 miliarde de euro de la BCE pentru asigurarea lichidității de euro

Alexandra Pele

Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra unui aranjament în cadrul căruia se va furniza BNR lichiditate în euro,… Mai mult