joi

28 martie, 2024

5 noiembrie, 2015

bogdan-chiritoiuÎn ultimul an s-a observat o tendinţă a administraţiei publice de a interveni în piaţă şi de a limita artificial concurenţa, a avertizat, joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. El a arătat că în ultimul an, instituţia pe care o conduce a fost nevoită să aloce foarte multe resurse pentru o corecta aceste intervenţii.

„Sunt extrem de multe iniţiative care din punctul nostru de vedere contravin principiilor pieţei libere şi a concurenţei. (…) Rolul nostru este să oprim o serie de iniţiative care vin din tot felul de direcţii. Dacă le însumăm, e o tendinţă a administraţiei româneşti, a statului, de a interveni în pieţe, de a pune tot felul de bariere, de reglementări pe care noi ne găsim nenecesare”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, joi, la lansarea raportului anual al Consiliului Concurenţei.

În opinia sa, statul ar trebui să îşi concetreze atenţia către acele zone în care rolul său de reglementator este esenţial. dar şi să evite preluarea unor activităţi ce ar trebui să revină mediului privat.


„Este o ofensivă a administraţiei de a prelua şi interveni în piaţă şi a prelua cât mai multe funcţii în loc să le lase să fie făcute de piaţă”, a adăugat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Profesiile liberale, ţinta intervenţiilor nedorite ale statului

Reglementările din domeniul profesiilor liberale reprezintă exemple relevante în ceea ce priveşte intervenţia nedorită a statului pe piaţă, susţine Bogdan Chiriţoiu. În acest sens, el ilustrează limitarea accesului pe piaţă a unor operatori, dar şi limitarea posibilităţii de a-şi promova serviciile.

„Orice efort de a reduce concurenţa pe piaţă care înseamnă ce, ori limităm numărul actorilor de pe piaţă, spunem n-au voie să intre decât un număr limitat, cum e la taxamitreşti, la notari, la farmacişti, deci limităm numărul celor care prestează servicii sau punem un nivel al preţului sub care nu ai voie să scazi, cum e cazul notarilor. Limitezi posibilităţile de a-ţi face reclamă, de a informa pe consumatori privind calitatea, serviciile şi preţul lor. Genul acesta de restricţii, toate până la urmă lezează concurenţa şi au ca rezultat preţuri mai mari decât ar fi normal. Ce e trist aici e că acestea sunt bariere artificiale. Ele nu ne vin din natura economiei. Există şi monopoluri naturale, unde nu ai ce să faci. Aşa funcţionează o industrie, când vorbim de reţele de gaze, de reţele de electricitate, de reţele de apă, acolo nu pot să ai concurenţă şi atunci poţi doar să le reglementezi, ceea ce este suboptimal, dar în privinţa profesiilor liberale pur şi simplu ne face rău singuri. Din cadrul legislativ reducem concurenţa şi facem ca preţurile să fie prea mari.

O altă iniţiativă considerată de Consiliul Concurenţei nocivă, de natură să interfereze cu buna funcţionare a pieţei ar fi propunerile cu privire la reglementarea orelor de funcţionare a unor retaileri.


„Sunt propuneri de tipul reglementăm orarul magazinelor: le spunem când să deschidă, când să închidă, cine să fie deschis duminica, cine să nu fie. Acestea sunt iniţiative, sunt tendinţe ale administraţiei de a spune când ceva trebuie făcut în România, facem noi statul, în loc să spunem noi statul ne asigurăm că va exista cineva din piaţă, din sectorul privat, care realizează acele activităţi într-un mod corect. Nu e treaba noastră să facem, ci să reglementăm, să ne asigurăm că cei care le fac, le fac într-un mod corect”, a comentat preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a adăugat că există în continuare riscul ca aceste tendinţe să se menţină, în special având în vedere o scădere a monitorizării externe, ca urmare a încheierii programelor derulate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE).

„Cred că există riscuri în perioada următoare din acest punct de vedere. Să nu uităm că supervizarea externă scade. Acordul cu Comisia Europeană s-a încheiat, deci nu mai avem monitorizarea lor. Sunt anumite riscuri privind încetinirea reformelor sau chiar apariţia unor bariere anticoncurenţiale în plus faţă de cele existente”, a adăugat Chiriţoiu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: